Vijesti

6 načina kako darovati – sebe

Pred vratima su topli, radosni, ali i skupi božićni blagdani. Suvremena je blagdanska šoping lista puna imena bližih i daljih rođaka, prijatelja, kolega s posla i domaćina zabava. To je vrijeme kad se mnogi zapitaju moraju li doista isprazniti novčanike kako bi sebe i svoje bližnje ispunili radošću i srećom. Mi ne mislimo tako


Istraživanja su pokazala da je blagdanska sreća najveća, ako prednost damo obitelji i prijateljima, a ne grozničavom kupovanju darova. Mnogima su miliji kreativni načini darivanja jer se žele oduprijeti komercijalizaciji blagdana.

Sebedarje

Možda zvuči kao kliše, ali nema boljeg dara od vremena. Razmisli o darivanju svog vremena osobama s blagdanskog popisa.

Prijateljima koji su nedavno postali roditelji i nisu mjesecima imali vremena samo za sebe pričuvaj dijete.

Pomozi prijateljima u organiziranju zabave ili pospremanju kuće.

Zaposlenom susjedu koji nema vremena za kuhanje naruči personalizirani obrok s dostavom na kućnu adresu.

Skuhaj roditeljima ručak ili ih izvedi u restoran.

Provedi dan s djecom ili nećacima. Pomama za igračkama je prolazna, ali ugodno druženje s najmilijima teško se zaboravlja.

Iskustveni darovi

S iskoristivim i ukusnim stvarčicama poput domaćih kolačića, iskustvenim – poput ulaznica za koncert ili unikatnim darovima kao što su ručno rađeni nakit i drugi proizvodi kreativnih obrtnika obradovat ćeš najmilije. Predlažem ti nekoliko ideja za kreativan božićni dar:
Daruj iskustvo. Primjerice, ulaznicu za skijaško natjecanje Snježna kraljica ili za filmski spektakl Hobit. Pretplatu na jelo u omiljenom restoranu. Muzejske članarine.

Umjetnički su događaji među najcjenjenijim iskustvima. Povedi brata ili sestru na nastup rock banda. Najbolju prijateljicu na najnoviju izložbu ili djeda i baku na koncert simfonijskog orkestra.

Povedi nekog dragog na izlet u planine Gorskog kotara ili otiđite u toplice.

Iako se iskustveni darovi mogu činiti pogodnijima za odrasle, čak i djeca mogu uživati u njima. Tko bi se od najmlađih opirao godišnjoj ulaznici za ZOO, Botanički muzej ili Planetarij?

Što misliš o darivanju novih znanja? Nekome od tvoj bližnjih dobro bi došao tečaj, primjerice kulinarski, tečaj stranog jezika ili poduka iz gitare. Možda tvoj otac želi probati vježbati jogu? Uplati im par sati ili mjesečnu članarinu.

Tekst: zdravakrava.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close