Događanja

52. Goranovo proljeće

Pjesnička manifestacija 52. Goranovo proljeće otvorena je u zagrebačkom VIP klubu, a pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stoisavljević pozvao je pjesnike da poezijom šire svijet, dok je lezbijsko-feministički zbor ‘Le zbor’ na svečanosti otvaranja otpjevao pjesmu ‘Želja nam je samo jedna, da fašista više nema’


Svoje dvije pjesme pročitao je u uvodnom dijelu programa i ovogodišnji dobitnik pjesničke nagrade ‘Goranov vijenac’ Mario Suško, a tijekom večeri i drugi će autori čitati svoju poeziju.

Manifestacija ‘Goranovo proljeće’ nastavlja se u četvrtak programom europske platforme za poeziju ‘Versopolis’ u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Rijeci te u petak čitanjem poezije u Pazinu.

Svečana dodjela nagrada ‘Goranov vijenac’ i ‘Goran za mlade pjesnike’održat će se u subotu, 21. ožujka, u Lukovdolu, rodnom mjestu pjesnika Ivana Gorana Kovačića.

Pjesnička manifestacija ‘Goranovo proljeće’ nastala je 1963. godine. Manifestacija je postala jedan od važnih kulturnih događaja, kao i međunarodni književni festival na koji dolaze ugledni svjetski pjesnici. Organizatori su 1971. utemeljili nagradu za sveukupan pjesnički opus – ‘Goranov vijenac’, a 1977. utemeljena je i nagrada ‘Goran za mlade pjesnike’.

Dobitnik ‘Goranova vijenca’ za 2015. je književnik Mario Suško, a ‘Gorana za mlade pjesnike’ Goran Čolakhodžić. Nagrade će im svečano biti uručene na središnjoj proslavi manifestacije 21. ožujka u Lukovdolu.

Hrvatski književnik Ivan Goran Kovačić rođen je u Lukovdolu 21. ožujka 1913. a u okolici Foče 12. srpnja 1943. smaknuli su ga pripadnici srpskoga četničkog pokreta. Bio je pjesnik, pripovjedač, esejist, prevoditelj i kritičar. Od 1936. uzdržava se novinarskim poslovima. Uređivao je kulturne rubrike u ‘Hrvatskom dnevniku’ i u ‘Novostima’. Potkraj 1942. zajedno s Vladimirom Nazorom priključuje se partizanima. Sudjelovao je u pohodima po Bosni, ali je intenzivno i pisao. Potkraj lipnja i početkom srpnja 1943. nalazio se u istočnobosanskom selu Vrbici. Pripadnici srpskoga četničkog pokreta ubili su ga u blizini Foče.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close