Novac

50 tisuća ljudi traži izmjene prava dječjeg doplatka i tvrde: “Zakon je sramotan”

DJEČJA PRAVA

Zahtijevaju poštivanje prava djeteta, a rekli su da ista ta djeca nemaju koristi od doplatka od 25 do 38 eura.


U prvih tjedan dana otkako je pokrenuta, peticija za Izmjene Zakona o doplatku za djecu prikupila je više od 50 tisuća glasova.

Svi oni žele izmjenu zakona koji je, kako govore pokretači peticije – sramotan.

Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199 do 299 kuna, ili po novome 25,87 do 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni, dodaju.

Iz tog razloga potpisnici peticije žele uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji.

“Uvećani dječji doplatci koji ovise o cenzusu za 1 i 2 stupanj koji su svega šest eura veći od običnog dječjeg te se taj dio također treba regulirati i uvećati ga za također minimum 50 eura, tu dolazimo i na uvećani doplatak koji ne ovisi o cenzusu koji bi također trebao biti povećan jer djeca s invaliditetom daleko više potreba imaju”, kažu.

Smatramo da rastom cijena, uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 25 do 38 eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega, zaključili su.

Peticiju možete potpisati ovdje!

 

Izvor: RTL.hr | Foto: Pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close