Događanja

4 tipa nogometnih navijača: sveznalica, optimist, pesimist, histerik

Svatko od nas u društvu ima ili barem poznaje ove tipove navijača. Optimist, pesimist, sveznalica i histerik. Svatko od nas je pomalo barem jedan od njih, a koji ste procijenite sami.


1. Sveznalica

Moramo priznati, to je svatko od nas. Neki u manjoj, neki u većoj mjeri. No kada se društvo okupi u kafiću ili na roštilju, svatko će za sebe reći da baš on najviše zna o nekoj nogometnoj temi. Pogotovo kada su u pitanju reprezentacija ili Dinamo i Hajduk.
No postoje i one sveznalice koje ostali navijači baš i ne vole. Pomalo naporan tip navijača, koji se sjeća svega, gledao je svaku utakmicu, a bio je 1966. na finalu SP-a između Engleske i Njemačke premda je rođen 1984. Nekad je i vlastitoj obitelji težak i naporan, ali je njihov i vole ga.

2. Optimist

Ovaj tip navijača je vrlo emotivan, uglavnom opušten, spreman za zafrkanciju, nasmijan… Kada njegova momčad vodi sretan je kao malo dijete, a kada gubi… Opet je sretan jer nađe nešto pozitivno i u tom porazu. Sretan je uvijek i sve mu je ružičasto.

Gleda na stvari pomalo nerealno, uvijek čeka da netko od igrača iz njegove osrednje (ne nužno osrednje, ali uzeli smo takvu za primjer) momčadi “proradi” i konačno proigra. U većini slučajeva, takvi igrači ne proigraju i ubrzo budu prodani i zamijenjeni istim ili sličnim igračem za kojeg se ponovo nada.

Začarani krug iz kojeg nema izlaza. Pa čak i kad se neke stvari poslože pa njegova momčad izgubi osam utakmica zaredom, on će ponovo pronaći nešto dobro u svemu i biti vječni otpimist.

3. Pesimist

Odmah je jasno da su pesimisti suprotnost optimistima. Navijač pesimist utakmicu gleda kao da je na sprovodu, iako je inače jedna od vedrijih osoba u društvu. No kada je njegov klub u pitanju, jednostavno si ne može pomoći. Pa čak i kad njegovi miljenici, inače vrlo visoko plasirani, recimo, treći u engleskom prvenstvu, igraju protiv momčadi iz donjeg dijela tablice, on je pesimističan: “Ma joj, opet je izveo ovu dvojicu u obrani. Pa ja ne mogu više, svaku utakmicu me koštaju barem dva mjeseca života”.

Ponekad se čini kao da više mrzi svoj klub nego što ga voli, pobjeda od 3-0 nije mu dovoljno uvjerljiva, a kada njegova momčad ima niz od 10 pobjeda i igra polufinale Lige prvaka i dalje nešto ne valja.

4. Histerik

U normalnom životu je miran i staložen, prvi će razriješiti stresnu situaciju u društvu i neće dopustiti da ga išta izbaci iz takta. No kada je nogomet u pitanju situacija se mijenja iz temelja. Relativno je miran kada traje akcija na sredini terena i kada se ništa posebno ne događa. No na prvi jači start skače iz stolca, dere se iz petnih žila, psuje sucu i protivnicima sve po redu, a čuje ga se na drugom kraju naselja.

A da ne govorimo kada je zadnjih pet minuta igre, a njegova momčad gubi jedan gol razlike. Bolje mu ne prilazi ako želiš ostati živ. Lutrija penala nije samo koja momčad će pobijediti, u blizini histerika lutrija je hoćeš li uopće ostati živ ako njegova momčad ne pobijedi.

Iako se ne zna kako je to uopće moguće, histerik nikad neće izgubiti glas i uvijek će moći zagrmiti na suca kada dosudi nešto protiv njegove momčadi. Možda će i polomiti nešto u svojoj okolini, ali kada utakmica završi vraća se u svoje “normalno stanje”, kao da ništa nije bilo.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close