NovacPolitika

300% GORE? Raste li cijena struje za javnu rasvjetu i ličkim općinama i gradovima?

UDAR NA PRORAČUNE

Nevjerojatan je  podatak kojeg je za Radio Mrežnicu iznio načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić (HDZ).


Nije vojnićka općina jedina koja je doživjela pravi “strujni udar”, ali je njihov načelnik jedini koji otvoreno govori o problemu.

Mi svake godine imamo nabavu struje za godinu dana, a općine i naši vodovodi dobili su sad poskupljenje između 300 i 400 posto. Kad sam dobio račun, odmah sam nazvao županicu i pitao jesu li Rusi raketirali Krško. Dosad smo imali račune cca 130 tisuća kuna, a sada dobili ponudu na 400 tisuće”, kaže Andrić za Radio Mrežnicu.

I vojnićki vodovod dobio je veću cijenu struje, dodaje, ali mu nije jasno odakle takva poskupljenja struje za općine, budući da ta struja isključivo služi građanima, što za rasvjetu, što za vodovode.

U slučaju Vojnića struja se koristi za javnu rasvjetu, sigurnost građana, a plaća se tarifa kao industrija, kao da s time radimo višak vrijednosti, kaže Andrić.

Ne zna zašto se o tome šuti. Godišnje su općina i vodovod u njegovoj općini imali trošak struje oko 400 tisuća kuna, a sada su blizu 1,5 milijuna.

Obje javne nabave morali smo poništiti jer u proračunu nemamo tolika sredstva. Najprije smo išli s jednostavnom, a ovo je sad već javna, poslali smo na 7 adresa svim ponuditeljima, jedino nam se HEP javio i to s ovom drakonskom cijenom.

Andrić ne gubi vrijeme pa je pitanje pokrenuo i u Hrvatskoj zajednici općina tražeći rješenje problema ovog mega-financijskog udara.

Nije vojnićka općina jedina koja je dobila ovakav financijski šamar jer se ista priča može čuti od još nekolicine načelnika s kojima je Radio Mrežnica kontaktirala i koji su potvrdili informaciju navodeći da su “nove cijene strahota”.

Hrvatskoj zajednici općina odgovaraju da pozorno prate visoke cijene energenata, poglavito cijene električne energije, što uvelike predstavlja financijske poteškoće za njihove članice.

“Na rješavanju ovog problema radimo već stanovito vrijeme te smo u bliskoj suradnji i koordinaciji s Udrugom gradova s kojom planiramo zajedničkim nastup oko ovog problema. Hrvatska zajednica općina je stava kako argumentiranim dijalogom možemo osvijestiti nepravdu prema kojoj općine i gradovi za potrošnju plaćaju (rasvjeta) kao da se radi o gospodarskoj djelatnosti. Smatramo kako se uz dobru volju, ovaj problem može razriješiti na pravedan i odgovoran način.”

Ličke općine i gradovi o ovom problemu još se nisu očitovali, no teško je da  je situacija drugačija nego u ostalim dijelovima Hrvatke.  Pitanje je jednostavno – Raste li cijena struje za 300-400% i ličkim općinama i gradovima?

 

 

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close