Vijesti

30 svečanih plotuna i Velika smjena straže povodom Dana državnosti

Ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad centra Zagreba točno u podne u subotu, 30. svibnja 2020. godine započela je svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.


Svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić sa suradnicima, ministri u hrvatskoj Vladi, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i drugi visoki uzvanici te brojni okupljeni građani.

Održana Velika smjena straže na Markovu trgu

Već tradicionalno, u nazočnosti najvišeg državnog i vojnog vrha na Trgu svetog Marka održana je Velika smjena straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pucanj topa s kule Lotrščak označio je početak ceremonije Velike smjene straže. Ona je prvi puta izvedena 30. svibnja 1991. godine i redovno se izvodila do 1. listopada 2000. godine.

Naime, nakon sedamnaestogodišnje stanke, ta tradicija vratila se na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote, blagdanima i praznicima, u periodu od 30. svibnja do 8. listopada. U ceremoniji Velike smjene straže sudjeluju tri časnika i 26 vojnika, a ceremoniju prate dva trubača i tri bubnjara.

Smjenu straže povodom Dana državnosti na Markovu trgu izvela je i Počasna satnija Kravat Pukovnije.

U ovoj prigodi, emitirana je i video poruka pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske koji su svim hrvatskim građanima čestitali Dan državnosti.

Svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske | Foto: MORH/ J. Kopi

Plenković: Hvala svima koji su dali život za Hrvatsku u kakvoj danas živimo

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako mu je drago što je dan obilježen na dostojanstven način kako i priliči evociranju uspomena na 30. svibanj 1990. godine.

“Tada je ovdje konstituiran prvi višestranački demokratski sabor i taj dan bio je prekretnički za sve daljnje važne datume. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske i demokraciju, za Hrvatsku u kakvoj danas živimo”, rekao je Plenković.

Svjesni smo da je među hrvatskim građanima, hrvatskom društvu potrebno zajedništvo živjeli oni u domovini ili diljem svijeta”, poručuje Plenković.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, Orkestar Hrvatske vojske te Radojka Šverko koja je izvela hrvatsku himnu.

Ispaljivanje 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti | Foto: MORH/ F. Klen

 

 

Izvor / Foto: MORH

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close