Događanja

20 stvari koje niste znali o filmu Pulp Fiction

Prema mnogima, “Pulp Fiction” je najbolji film 1990-ih godina. Ovaj klasik Quentina Tarantina ostaje jedan od najboljih filmova suvremene kinematografije, a citati iz njega su dio opće kulture.


Nakon što ga je odbio TriStar, koji ga je navodno prozvao “previše ludim”, filma se prihvatio Harvey Weinstein i njegov Miramax, te je premijeru doživio 14. listopada 1994. godine, istog vikenda kad i još jedan klasik: “Iskupljenje u Shawshanku”.

Iako su mnogi Tarantinov film pogledali više puta, rijetki znaju neke od ovih fascinantnih priča koje se kriju iza njega.

1. Tko je trebao biti Vincent Vega?

Prvotno je ulogu Vege trebao glumiti Michael Madsen, no on je u posljednji tren odustao zbog snimanja “Wyatta Earpa”.

Weinsten je želio da ulogu preuzme Daniel Day-Lewis, koji je i sam bio zainteresiran, no Tarantino je želio zvijezdu čija je popularnost izblijedila: Johna Travoltu.

2. Inspiracija Amsterdamom

Tarantino je scenarij pisao nekoliko mjeseci u hotelu i “coffee shopu” u Amsterdamu, pa je zato film prepun doskočica o tom gradu.

3. Kurt i Courtney?

Courtney Love je tvrdila da je ulogu Lancea, Quentin ponudio Kurt Cobainu, koji ju je odbio. Navodno, da je Kurt prihvatio, Courtney bi glumila ulogu Lanceove djevojke Jody. No Tarantino je naknadno izjavio da cijela priča nije istina.

4. Bob Dole je trabunjao

1996. godine republikanski predsjednički kandidat održao je govor u jednoj školi u Kaliforniji pri čemu se obrušio na popularnu kulturu koja veliča korištenje droga, pri čemu je spomenuo “Trainspotting” i “Pulp Fiction”. Tarantino je rekao da jednom kad Dole pogleda film, očekuje javnu ispriku.

5. Seinfeld se susreće s Tarantinom

Uma Thurman je prvotno odbila ulogu Mie Wallace. Miramax je želio da je preuzme Julia Louis-Dreyfuss – Elaine iz “Seinfelda”, no ona nije pristala zbog obaveza koje je imala sa snimanjem serije: Na kraju je Tarantino (srećom) uspio uvjeriti Umu da se predomisli.

6. Scena sa špricom

Jedna od najpoznatijih scena snimljena je tako što je Travolta brzo izvukao špricu iz Uminih prsa, a scena je montirana unazad.

7. Ezekiel 25:17

Citiranje Biblije je itekako poznat govor Samuela L. Jacksona, no samo je druga rečenica stvarno iz knjige božje, jer je Tarantino sve preuzeo iz filma “Tjelohranitelj” iz 1976. godine.

8. Zvijezda je rođena

Samuel L. Jackson je na audiciju došao gladan s hamburgerom i gaziranim pićem. Prije nego je ušao na audiciju, jedan od producenata ga je zamijenio s Laurencom Fisburneom, pa je Jackson ljutito s hranom umarširao unutra i tako preplašio sve okupljene da je automatski dobio ulogu.

9. Frizura za pamćenje

Tarantino je prvotno želio da Jackson ima veliku afro periku, no glumac je inzistirao na drugačijem gangsterskom stilu. I postigao uspjeh.

10. Povratak Julesa

Na kraju filma, Jacksonov lik Jules kaže Vincentu da će proći svijet, a u drugom dijelu “Kill Billa” se spominje osoba imena Rufus koja obilazi svijet, a “vuče” na Julesa.

11. Matt Dillon je naljutio Tarantina

Matt Dillon prvotno je trebao glumiti Butcha Coolidgea, no nakon što je pročitao scenarij, javio je Tarantinu da mu se sviđa, ali da će ipak prespavati jednu noć prije nego mu javi što je odlučio. Tarantina je toliko naljutilo što Dillon nije odmah oduševljeno prihvato ulogu, da ju je ponudio Bruceu Willisu.

12. Butchove borbe

Kod Butcha su bile izložene karte za dvije borbe. na jednoj piše “Coolidge vs. Wilson”, a iako je Coolidge Butchovo prezime, tako se zvao i američki predsjednik koji se često uspoređivao s Woodrowom Wilsonom. Na drugoj kartici je pisalo “Vossler vs. Martinez”, što su imena Tarantinovih prijatelja koji su nekoć s njim radili u videoteci.

13. Čudna vozačica taksija

Vozačica koja Butcha ispituje kakav je osjećaj ubiti čovjeka, tj. glumica Angela Jones, toliko se svidjela Tarantinu u jednom prethodnom filmu u kojem ona čisti za ljudima nakon ubojstva, da je napisao tekst za nju i morao ju je angažirati.

14. Ples

Ples Mie i Vincenta inspiriran je Godardovim “Bande a parte”, a većinom je izmišljen na licu mjesta, tijekom snimanja.

15. Gimpova mlada

Jedna od najupečatljivijih scena u filmu je kad Butch i Marsellus završe zatvorenu u podrumu trgovine s antikvitetima, čime je odana počast filmu “Oslobađanje”, a zanimljivo je da je glumac koji je glumio Gimpa tijekom snimanja bio oženjen za Juliu Sweeney, poznatu kao jednu od glumica iz popularne emisije “Saturday Night Live”.

16. Vuk

Lik Winstona Wolfa, kojeg je glumio Harvey Keitel, napisan je isključivo za Keitela koji je bio jedan od omiljenih Tarantinovih glumaca u djetinjstvu.

17. “Bad mother fucker”

Jules ima novčanik na kojem piše “Bad Mother Fucker”, koji je ustvari pripadao Tarantinu.

18. Kad smo kod psovki…

U filmu se riječ “fuck” može čuti 265 puta.

19. Misteriozna torba

Postoje različite teorije o tome što je u Wallaceovoj torbi: od Elvisovog zlatnog odijela i primjerka “Spider-Man No. 1” do Wallaceove duše, koja je skinuta sa stražnje strane njegove glave i prodana vragu. Tarantino je poslije rekao da u torbi može biti što god poželite.

20. Veliki Kahuna hamburger

Ovaj izmišljeni lanac restorana brze hrane pojavljuje se u nekoliko Tarantinovih filmova, a mnogi smatraju da je poznati redatelj trebao otvoriti istoimeni restoran, koji bi sigurno bio veliki hit, piše Daily Beast.


 

Tekst: express.hr
Foto: Wikimedia Commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close