Događanja

18. svibnja 1941. – preminula operna diva po kojoj je nazvan jedan od najljepših slapova na Plitvicama

MILKA TRNINA

Milka Trnina, najveća hrvatska operna pjevačica, rođena je u malom moslavačkom mjestu Vezišće, nedaleko od Ivanić-Grada.


Umjetničku karijeru započela je davne 1882. godine na sceni Zagrebačke opere, debitiravši kao Amelija u Krabuljnom ili, kako su ga tada zvali, Čuvidskom plesu Giuseppea Verdija. Svoju uspješnu karijeru nastavila je van lijepe naše, ostvarivši velike uspjehe na američkim i europskim pozornicama.

Poznati talijanski skladatelj Giacomo Puccini smatrao je Milku najboljom izvođačicom njegove opere “Tosca”, a na njeno umijeće, nije ostao imun niti švicarski tvorničar Carl Russ-Suchard.

Naime gospodin Russ-Suchard bio je zet Philippa Sucharda, osnivača tvrtke u kojoj se 1901. godine počela proizvoditi najpoznatija čokolada na svijetu “Milka”, a prema nekim izvora, bio je toliko oduševljen Milkinim izvođenjem omiljenog skladatelja Riharda Wagnera, da je nagovorio Philippa da čokoladu nazove po hrvatskoj opernoj divi.

 

Malo je poznata činjenica kako je Milka Trnina prijateljevala s velikim hrvatskim izumiteljem Nikolom Teslom. Prilikom posjeta Zagrebu 1898. godine, priredila je oproštajnu predstavu te je novac od oproštajne predstave dala Društva za poljepšanje Plitvičkih jezera i Teslinoj rodnoj Lici, a u znak zahvalnosti Društvo je jedan od najljepših plitvičkih slapova imenovalo Slapom Milke Trnine.

 

Foto: Lika Club / Wikimedia Commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close