Vijesti

13 stvari u kućanstvu koje imaju rok trajanja

Roba koja se kvari ne nalazi se samo u hladnjaku i na policama za hranu – postoje brojni predmeti za koje uopće ne vodimo računa koliko ih dugo imamo, ili pak koliko ih je dugo uopće u redu imati.


Expresss.hr donosi 13 predmeta u kućanstvu i njihov “rok upotrebe” nakon kojeg ih se preporučuje zamijeniti:

1. Jastuk

Rok trajanja: Od dvije do tri godine

Tijekom vremena, jastuci svih vrsta, bilo da su od perja ili memorijske pjene, postaju domom grinjama i bakterijama. Također, s vremenom se njihova forma izobliči, pa mogu biti uzrokom boli u vratu te kralježnici.

2. Papuče

Rok trajanja: 6 mjeseci

Papuče su savršeno mjesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga ih se preporučuje oprati svaki mjesec. Ovaj se rok upotrebe odnosi na papuče napravljene od tkanine, a ne primjerice na klompe ili Crocsice, koje obično traju i do dvije godine.

3. Spužva za kupanje

Rok trajanja: 2 tjedna

Ovakve površine idealno su mjesto za razmnožavanje gljivica i plijesni jer dugo zadržavaju vlagu. Želite li im produljiti rok uporabe, prokuhajte ih u vodi.

4. Ručnik

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

Ručnike treba mijenjati nakon 1 do 2 pranja, a učestalo pranje troši vlakna pamuka te oni postaju grubi i porozni, bez sposobnosti upijanja.

5. Vodikov peroksid

Rok trajanja: 2 mjeseca

Nakon šo ste otvorili bocu, hidrogen peroksid će se pretvoriti u vodu u roku od 2 mjeseca. No, ako je bočica dobro zatvorena i pohranjena na tamnom mjestu, tada može potrajati godinu dana.

6. Četka za kosu

Rok trajanja: 1 godina

Četke za kosu treba očistiti i oprati jednom na tjedan, a mijenjati svaku godinu. Ako je četka od prirodnih dlaka, tada je treba mijenjati svakih 7 do 10 mjeseci

Više na express.hr

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close