VijestiTehnologija

12 TRIKOVA Kako prepoznati lažni nakit?

Lažni nakit već dugo postoji na tržištu. Srebro se može prodati kao bijelo zlato, a lažne oznake mogu biti naknadno uklesane. Saznajte kako ćete sami provjeriti autentičnost, piše 24sata


Oznake za plemenite metale (žigovi)

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba stajati jasno vidljiva oznaka (žig). Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primjer, ako na prstenu stoji oznaka 750 to znači da je prsten napravljen od 75% plemenitog metala, 583 – 58,3 posto plemenitog metala.

Ovo su oznake za plemenite metale:

Zlato – 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

Srebro – 800, 830, 875, 925, 960, 999

Platina – 850, 900, 950, 999

Magnet

Prekrivanje željeza ili neke druge legure zlatnim premazom je vrlo česta pojava kod proizvodnje nakita. Komad nakita s visokom koncentracijom plemenitog metala se neće magnetizirati. Magnet će privući pozlaćeni metal, pravi neće.

Oštećenja

Srebro i platina slično izgledaju stoga je lako ljudima srebro predstaviti kao platinu. Ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvjema karakteristikama: srebro s vremenom dobiva crnu ‘sjenu’ i savitljivo je, a platina nema ta svojstva.

Zlato ostavlja zlatni trag na nepečenoj i neglaziranoj keramici ili porculanu, dok će krivotvorine ostavljati sivi ili crni trag.

Kreda

Još jedna jednostavna metoda za utvrđivanje plemenitih metala je pokus s kredom. Protrljajte srebrni komad nakita s kredom. Ako počne tamniti u pitanju je pravo srebro.

Jod

Zlato se može provjeriti s jodom. Na štapić za uši treba nakapati par kapljica joda i protrljati na stvar za koju se sumnja da nije od zlata. Ako nakon trljanja ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure.  Kapljica joda na platini će ostaviti tamni trag, što je trag tamniji to je komad nakita od većeg postotka platine.

Ocat

Lažno zlato vrlo brzo potamni u octu. Kako bi provjerili je li u pitanju zlato najlakše je uliti malo octa u čašu i staviti komad nakita unutra. Legure će već nakon pet minuta potamniti.

Više na 24sata

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close