Vijesti

10 stvari koje svaki muškarac mora znati prije tridesete

Odrastamo. Rastu nam dlake na mjestima na kojima ne želimo i petljaju nam se sa slušalicama. Kažu “30 je početak kraja”. Nekako mislimo da ćemo biti okej ako budemo znali ovih 10 stvari.


Pobijediti ego

Brat sa Šahtarom tvojoj Barceloni zabije gol u posljednjoj minuti i premotava fantastičan potez Eduarda da Silve? Umjesto da razbiješ gamepad, pusti ga. To je samo igra. Priđeš djevojci koja te odmah odbila? Graciozno se povuci. Ekipa s posla je iskritizirala tvoj zadnji projekt? Zahvali se na kritikama (čak i kada su neutemeljene) i popravi kritične točke. Razlika između muškarca i dječaka (osim stidnih dlaka) je i nadilaženje vlastitog ega. Ego nas tjera da radimo glupe stvari.

Napraviti “prepoznatljiv” obrok

hrana 11

Pod “prepoznatljiv” ne mislimo da tvoji gosti mogu prepoznati je li to pile ili riba. Ciljamo na jelo na čiji spomen će se svi sjetiti tebe. Vrijeme je da prestaneš biti klinac i hvaliti se kako radiš booolesne sendviče ili bruuutalna jaja na oko. Roštilj je već korak u pravom smjeru, ali izaberi neko jelo za čiju pripremu treba pećnica ili štednjak, neko jelo koje voliš i čiju ćeš pripremu toliko usavršiti da će ti se čitavo čovječanstvo klanjati. Bez obzira bila to zelena tjestenina s lososom, lazanje s povrćem ili juha od leće koja i najbolesnije vraća u život… Jedno jelo je sve što ti treba da osvojiš nove prijatelje, djevojku ili njezine roditelje. A pripremom jednog jela si zapravo napravio prvi korak u osvajanju vlastite kuhinje.

Posjetiti stranu zemlju

Pijana utrka na magarcima te čeka negdje

Nemoj dopustiti da su ti jedini žigovi u putovnici oni ljetni kada kroz Bosnu putuješ na more. Posjeti neku kulturu u kojoj se moraš sporazumijevati rukama i nogama jer jezik ne poznaješ (pa makar to bila i Njemačka). Hrana, ljudi, kultura, avanture… Citirat ćemo nešto što si i ti vjerojatno čuo tisuću puta, a ti nema nećeš zamjeriti jer ti stvarno pokušavamo pomoći. “Nekad se moraš izgubiti da se nađeš.” Ako želiš maksimalan učinak, otputuj sam. Tako se nećeš moći oslanjati na svoje suputnike i morat ćeš naglavačke u interakcije s nepoznatim ljudima. Doživljaj je nevjerojatan. Moraš to napraviti barem jednom prije tridesete.

Izabrati dobro vino

vino

Izabrati dobro vino nije kvantna fizika. Sve što trebaš je izdvojiti malo vremena za učenje, malo novca za kušanje i to je sve. Naravno, ne trebaš odmah kupiti sva vina s police u supermarketu već postupno kušaj kvalitetna vina i nećeš požaliti. Ipak si odrastao, sad je to vrijeme kada s prijateljima pijuckaš kvalitetna vina i jedeš kockice skupog sira koji miriši po nogama. Ako si pripremio večeru, moraš znati iskombinirati vino.Dat ćemo ti brzi, pojednostavljeni savjet samo za početak: bijela vina uz ribu, piletinu, čak i prasetinu, crna vina uz govedinu ili divljač. Ostalo ćeš morati sam. Dovoljno si star, Google ti je prijatelj.

Moraš znati STVARNO očistiti stan

stan 6

Bez sakrivanja smeća pod tepih. Bez bacanja svega u kadu i sakrivanja tuš-zastorom. Bez spremanja prljavog suđa u pećnicu. Moraš znati stvarno očistiti stan. For real. Muškarac si, vjerojatno pojedeš koji zalutali zalogaj s poda, ali postoji i drugo značenje fraze “možeš jesti s poda”. Oboružaj se sredstvima za čišćenje. Da, znamo da si naučio izabrati vino, da voliš trošiti keš na australski Shiraz i da je trošenje novca na sredstva za čišćenje glupost – ali trebat će ti. Prvo daj svakom predmetu u svom stanu mjesto. Onda svaki predmet vrati na mjesto. Pranje prozora, pećnice, površine štednjaka, kupaonice, wc školjke… Ništa ne odbija djevojke kao prst prašine na televizoru, prljava kada i trag broja 2 na wc školjci.

Nauči vezati kravatu

tie-690084_640

Simpatično je kada otac, majka ili djevojka stanu iza tebe da ti zavežu kravatu, ali ne možeš zauvijek gurati simpatičnost. Ili uzmi kravatu na kopčanje ili čičak pa fejkaj da si majstor ili nauči vezati te silne čvorove. Kravata može značajno poboljšati tvoj look i bilo bi super da ih imaš nekoliko u različitim materijalima, bojama, uzorcima i širinama kako bi rasturio u više prigoda.

Kino više nije opcija za prvi spoj

Djevojku vodiš u kino kada imaš 16. Ili čak i 22 godine, ako si kasno procvjetao, ali moraš prestati s tim. Vjerojatno ju uopće ne zanima Terminator i odbrojava sekunde do kraja filma. Prestani birati easy way out i smisli nešto originalno ili ju izvedi na večeru. Naravno da ćeš ti platiti. Homemade večera je možda previše za prvi spoj, ali imaj to na umu za khm treći khm.

Vrijeme je da saznaš što stvarno želiš od života

Prioriteti nam se mijenjaju iz godine u godinu, ali neki smjer moraš pronaći. Možda su ti bližnji negodovali oko nekih životnih izbora, ali su ih dosad mogli tolerirati. Kad pređeš tridesetu, svaki fail je epični fejl. Ako misliš da ovo društvo nije za tebe – otiđi održavati svjetionik. Ako želiš imati hrpu para, čitaj udžbenike iz robotike u slobodno vrijeme. Za sve postoji način, ali morat ćeš isprobati nove stvari kako bi otkrio što uistinu želiš.

Posjeduj hlače za velike dečke. I ne samo hlače.

Vrijeme je da se uozbiljiš.

Dosta dugo si se oblačio kao klaun. Kao nogometaš. Kao čovjek koji je pogođen zrakom za smanjivanje pa je ostao u ogromnoj odjeći kao što su košarkaški dresovi ili vrećaste hlače. S većim brojem godina dolazi i veća odgovornost, dolaze i intervjui za poslove, svečane prilike i kežual večer u gradu. Probaj ormar napuniti odjećom koja ti pristaje, odjećom koja nema neonske nijanse djelatnika Čistoće ili gostujućeg dresa Barcelone, a tenisice zamijeni cipelama. Oke, to zadnje je i nama preteško, ali ubaci u rotaciju bar jedan par pristojnih cipela.

classy

Napustiti gnijezdo

kangaroo-870786_640

Ne želiš biti tip koji posjetitelje provede svojom sobom i kaže “this is where the magic happens – kad roditelji spavaju”. Znamo da stoljećima generacije žive pod istim krovom. Svakako je jeftinije nego keširati nekoliko stotina eura mjesečno samo za stanarinu, ali ta sloboda koju dobiješ kada živiš sam vrijedi tih novaca. Istina, neće te čekati fine sarmice kada dođeš doma, morat ćeš si sam početi kupovati donje rublje, morat ćeš kuhati, prati i čistiti, ali to se i treba dogoditi. To nikako nisu minusi. Postat ćeš samostalan i mijenjat ćeš se svakog dana na bolje. Osim ako umreš od gladi u prljavim gaćama, zatrpan omotima od Snickersa i kutijama od pizze.


Tekst: idesh.net
Foto: idesh.net / expatads.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close