VijestiTurizam

10 stvari koje niste znali o Zagrebu

 U čast glavnog hrvatskog grada Pun Kufer donosi neke manje poznate činjenice o njegovim prirodnim i kulturnim ljepotama:


1. Zagreb još uvijek nije milijunski grad. Prema popisu stanovništva iz 2011. u njemu živi 790.017 stanovnika.

2. Zagrebačka uspinjača koja iz Tomićeve ulice spaja Donji grad s Gornjim, smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenoj javnom prijevozu. Pruga joj je duga tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

3. Crtana serija ‘Profesor Baltazar’ je najpoznatiji projekt Zagrebačke škole crtanog filma koja broji ukupno 59 epizoda.

4. Prvu hrvatsku operu ‘Ljubav i zloba’ skladao je slavni Zagrepčanin Vatroslav Lisinski.

5. Omiljeno turističko mjesto za predah od asfalta jest Lenucijeva potkova. Ovaj zeleni ukras grada tvori sedam trgova i Botanički vrt.

6. Zlatna bula Bele IV. je povelja kojim je Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada.

7. Najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu je njezin središnji gradski trg. Trgom bana Josipa Jelačića prošeta svaki drugi turist, dok gradskim grobljem Mirogoj to čini 15 posto posjetitelja hrvatske metropole.

8. Jagerhorn u Ilici 14 je najstariji zagrebački hotel. Otvoren je 1827., a preuređen u potpunosti 2011. godine.

9. Purgerski rječnik je šarmantna mješavina turcizama, germanizama i anglizama koja je izražena u svijetu gastronomije. Zagrebački starosjedioci vole namirnice abšmalcati (kuhati, a potom popržiti na masti s mrvicama), a omiljene juhe su im ajgemahtec (od povrća) i ajnpren (od zaprške). U flajšmašini melju meso za faširance, a najdraži im je sendvič od somerice i kajzerice.

10. Zagrepčani se vole naći ispod sata na glavnom gradskom trgu. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira koja obuhvaća čak šest generacija majstora.

 

Izvor: hr.n1info.com | Foto: likecroatia.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close