Dom

10 stvari koje nikada ne bismo trebali prati u perilici za suđe

Iako je najlakše sve strpati bez puno razmišljanja u perilicu suđa, s druge strane, dugoročno gledajući želite sačuvati vama vrijedne komade posuđa.


Provjerite što se u njoj ne smije prati:

Drvene kuhače – vruća voda i toplina djeluju razarajuće na njih i mogu ih oštetiti zbog čega vam više neće biti korisne.

Drvene daske za rezanje – obično su lijepljene i ako ih izložite višim temperaturama i vodi, sigurno će se raspasti.

Prešu za češnjak – perilica to ne može dobro oprati.

Prijenosne šalice za kavu/čaj – provjerite što piše na njoj i je li dozvoljeno pranje u perilici suđa. Ona naime može uništiti izolaciju zbog koje vam je ta šalica i vrijedna.

Željezne tave – da bi vam bile funkcionalne potrebno ih je premazivati slojem ulja, a ako nije riječ o velikim masnim skorenim ostacima, trebale bi se prati samo u toploj vodi. Ako ih perete u perilici, poništavate cijeli proces podmazivanja.

Ribež – ako imate ostatke hrane unutra, to perilica neće moći oprati. Idealan način pranja ribe

Dobre i oštre noževe – vruća voda ih može otupiti, a i tablete za pranje su preabrazivne za oštrice.

Kristal – pranje u perilici može ga oštetiti, može napući zbog dodira s ostalim suđem ili posivjeti. Ni jedna od tri opcije nije idealna.

Aluminijsko posuđe – zbog pranja u perilici mijenja boju.

Stare tanjure – kvalitetni stari porculan ili keramika vjerojatno se ne smiju prati u perilici, ali to je teško provjeriti. Ako ih želite sačuvati, bolje je ne riskirati

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close