Turizam

10 nepoznatih zanimljivosti o Eiffelovom tornju

Jedna od najprepoznatljivijih građevina na svijetu ponosno se uzdiže u srcu glavnog grada Francuske! No, iako ga danas Parižani ne bi dalo za ništa, nekad davno i nije bio odveć popularan…


 

Gradnja tornja započela je 1887. godine, a završena je dvije godine poslije, za potrebe održavanja Svjetske izložbe u Parizu. Po završetku, mjerio je 324 metra, a sve do 1930. i završetka izgradnje zgrade Chrysler u New Yorku, držao je i titulu najviše građevine svijeta. Početkom gradnje, kad je inženjer Gustave Eiffel dao ideju za toranj, došlo je do velikog otpora.

Inspiracija za brojne

Maupassant i ostali vodeći umjetnici tog vremena pisali su peticije protiv izgradnje tornja, smatrajući ga ‘barbarskim’ i upozorivši kako će ‘hrpa čelika’ nepravedno zasjeniti sve druge pariške spomenike, poput Trijumfalnih vrata, katedrale Notre Dame i Louvrea. Unatoč svemu, gradnja je srećom nastavljena i toranj je bio spreman za izložbu, ali uz dogovor da može stajati samo 20 godina.

Ubrzo se toranj pokazao vrlo korisnim i u komunikacijske svrhe, ali i za potrebe vremenske prognoze. Građani su ga sve više i više prihvaćali, pa je na kraju i grad odlučio da toranj može ostati. Gledajući iz današnje perspektive, ovo je bila sjajna odluka. Naime, Eiffelov toranj je danas najposjećenija atrakcija na svijetu u koju se ulaz naplaćuje.

10 nepoznatih činjenica o Eiffelovom tornju:

1. Za vrijeme Drugog svjetskog rata prilikom Hitlerovog posjeta Parizu, Francuzi su prerezali kablove lifta, tako da ako je Hitler htio do vrha, morao bi stepenicama.

2. Originalno je namijenjen za Barcelonu, no projekt je odbijen i tako je toranj postao simbol Pariza.

3. Visina tornja varira 15 centimetara, ovisno o temperaturnim promjenama.

4. Ako se želite popeti do vrha tornja, morate preći preko 1665 stepenica.

5. Diljem svijeta, postavljeno je više od 30 replika tornja, a možda je i najpoznatija ona u Las Vegasu.

6. Boja potrebna za bojanje tornja teži otprilike kao 10 slonova.

7. 1891. godine u Londonu su odlučili sagraditi toranj viši od Eiffelovog. No on se pokazao nestabilnim, nikad nije dovršen i na kraju je 1907. godine, srušen.

8. Gustave Eiffel nije poznat samo po ovom tornju. Naime, čovjek je jedan od najzaslužnijih za izgradnju Kipa slobode!

9. 300 radnika sklopilo je ukupno 18 038 komada željeza kako bi toranj bio dovršen.

10. Na tornju ima oko 20 tisuća žarulja.

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close