Vijesti

10 najbogatijih Hrvata

10 najbogatijih Hrvata – Imamo tri milijardera.

Forbes je u novom broju objavio listu najbogatijih u Hrvatskoj. Na popisu, na kojem nema puno promjena s obzirom na prethodnu listu, Hrvatska ima čak tri milijardera.

10. Branko Zec 227,8 milijuna kn

Posljednje, deseto mjesto zauzeo je Branko Zec s 227,8 milijuna kuna. Zec je sredinom 2013. otišao iz Adrisa. Bio je četvrti po redu dioničar sa 6,15 posto. Od tada je svoj udio smanjio na nešto manje od 4 posto.

9. Mirko Grbešić 239,4 milijuna kuna

Na devetom mjestu je Mirko Grbešić s 239,4 milijuna kuna. Uspješni poduzetnik iz BiH i jedan od najvećih tamošnjih ulagača u Hrvatsku vlasnik je Saponije Osijek, te Kandita i Koestlina, tvrtki u biznisu proizvodnje keksa i čokolade.

8. Veljko Župan 346,7 milijuna kn

Veljko Župan je na osmom mjestu s 346,7 milijuna kuna. Župan je vlasnik turističke Ugo grupe koja u svom sastavu ima luksuzne Milenij hotele u Opatiji te šibenski Solaris.

7. Anđelko Leko 464 milijuna kn

Anđelko Leko sa 464 milijuna kuna zauzeo je sedmo mjesto top liste hrvatskih bogataša. Leko je vlasnik turističke tvrtke HUP Zagreb, čiji su dio luksuzni hoteli Sheraton i Westin.

6. Plinio Cuccurin 478 milijuna kn

Plinio Cuccurin je na šestom mjestu s 478 milijuna kuna. Drugi je najveći dioničar Adrisa s udjelom 12,91 posto. Prošle godine dionice su vrijedile 341 milijun kuna, a ove godine vrijede 478 milijuna kuna. Krajem prošle godine, napustio je tvrtku.

5. Ante Vlahović 755,2 milijuna kn

Na petom mjestu je Ante Vlahović sa 755,2 milijuna kuna. Dugogodišnji predsjednik Uprave Adris grupe, ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade za životno djelo u poduzetništvu “Stvaratelji za stoljeća”.

4. Obitelj Besnier 843,2 milijuna kn

Četvrto mjesto zauzela je francuska obitelj Besnier s 843,2 milijuna kuna. Obitelj je vlasnik Lactalis Grupe, čiji je dio i Dukat.

3. Emil Tedeschi 1,533 milijarde kuna

Na trećem mjestu je vlasniku Atlantic grupe Emil Tedeschi s 1,533 milijarde kuna. Isto mjesto, Tedeschi sigurno drži već tri godine.

2. Obitelj Lukšić 2,142 milijarde kn

Drugo mjesto zauzima hrvatsko-čileanska obitelj Lukšić, turistički investitori koji su osim u Istri zaigrali i na dubrovačkom terenu. Vrijednost u Hrvatskoj im je 2,142 milijarde kuna, dok Forbes globalno bogatstvo cijele obitelji procjenjuje na 12,6 milijardi dolara.

1. Ivica Todorić 3,379 milijarde kn

Vlasnik Agrokora, Ivica Todorić prvi je na popisu s s bogatstvom od 3,379 milijardi kuna, ali treba uzeti u obzir da tu nije uračunat Konzum koji nije na burzi, što znači da je njegovo bogatstvo znatno veće, no Forbes nema realnih pokazatelja na osnovu kojih bi izračunao njegovu vrijednost.

Tekst: 24 sata

Foto: cabrerainsights.com (Image by JLP/Jose L. Pelaez/Corbis)

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close