Turizam

10 manje poznatih činjenica o veličanstvenoj Irskoj

Irska je europska država koju zbog zadivljujućeg prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim otokom. Donosimo vam 10 manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.


1. Dublin se ponosi činjenicom da ima jedan pub na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pub – Sean’s Bar – nalazi se u gradu Athlone, a vjeruje se da datira u 900. godinu poslije Krista.

2. Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, te se tako nalazi na šestom mjestu najvećih konzumenata ovog pića u Europi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Svibanj je, u prosjeku, najsuši mjesec u godini u ovoj zemlji. Ovo je izvrstan podatak ako planirate posjet ovoj prekrasnoj zemlji.

4. Irci nakon odlaska u mirovinu najčešće odlaze na Kanarske otoke.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentificiranih letećih objekata (NLO) na nebu od svih europskih zemalja.

6. Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekt James Hoban, koji je iz mjesta Callan u Kilkennyju emigrirao u Sjedinjene Američke Države nakon završetka Američkog rata za neovisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svijetu koja je uvela porez na plastične vrećice koje se mogu nabaviti u trgovinama i supermarketima.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

 

Foto: Pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close