Scena

Tko je novi načelnik ličke-senjske policije Josip Biljan?

Ministarstvo unutarnjih poslova imenovalo je novog načelnika PU ličko-senjske – Josipa Biljana.


Nakon što je raspisan natječaj za izbor novog načelnika, u Ličko-senjskoj se županiji prijavilo 7 kandidata. Među njima je bio izabrani Josip Biljan, dosadašnji načelnik Ante Podnar, njegov zamjenik Mladen Kranjčević, načelnik ličke policije Josip Dujmović, voditelj službe za granicu PU ličko senjske Mladen Matovinović te nekoliko kandidata iz drugih policijskih uprava.

Uvjeti su bili visoki. Bilo je potrebno imati policijsko zvanje, 15 godina radnog iskustva od kojih 10 u rukovodećim poslovima.

Što očekivati tijekom petogodišnjeg mandata?

„Policija će i dalje biti javni servis građana, policija će građanima biti partner koji će se brinuti o njihovoj sigurnosti, od smanjenja kriminaliteta, povećanja prometne kontrole i pojačanja kontrola na graničnim prijelazima, odnosno nastojati će poboljšati rad policije u svim segmentima.“

Biljan je prethodnih 13 godina vodio prihvatni centar Ježevo. Posao je obuhvaćao sustav postupanja sa strancima, primjenu ljudskih prava, suradnju sa nevladinim udrugama i rad u sustavu  granične policije.

Nekad se na mjestu zida koji okružuje centar nalazila manja žičana ograda. Jedan bi se sagnuo, drugi bi mu skočio na leđa, preskočio ogradu i pokušao pobjeći. Policija bi ih lovila po naselju, pa su se sumještani osjećali nesigurnima. Ta stara ograda me podsjećala na logore. Novi zid, koji je sagrađen za mog mandata, viši je od četiri metra i nije tu radi šminke. On je tu da ih spriječi u bijegu. Ovo je ustanova zatvorenog tipa i takva treba i ostati. Ipak su svi oni ovdje s razlogom. Dakle, stranac podnese zahtjev za azil u Hrvatskoj, onda ode u Austriju, oni nam ga vrate, a on i dalje ima pravo biti u našem sustavu. Ja ti to ne bih dopustio, jer ti očito nije u interesu biti u Hrvatskoj“ – izjavio je među ostalim, novi načelnik Biljan.

Unatoč odličnoj karijeri, Biljan je prije dvije godine skrivio prometnu nesreću u kojoj je lakše stradalo dvoje dvadesetogodišnjaka. Na Zagrebačkoj Aveniji, 6.7.2015. u alkoholiziranom stanju s 1.54 promila u krvi, naletio je dvoje mladih ljudi koji su prošli s lakšim fizičkim ozljedama. Službeno izvješće o stegovnoj kazni nije izneseno u javnost. No, neslužbeno doznajemo da je za nedjelo bio suspendiran zbog teže povrede radne discipline.

O privatnom životu znamo malo. Biljan je iz Like. Točnije, iz mjesta Mušaluk. Tu je i živio do odlaska na fakultet. U policijskoj službi je već 25 godina. Kako će Biljan voditi ličku policiju koja je dužna štititi sve građane Ličko-senjske županije, ostaje za vidjeti u godinama pred nama.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close