Politika

ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE: Voda na Plitvicama nije za korištenje! Ne smije se piti ni stavljati na ruke?!?

Saborski zastupnik Branimir Bunjac iz Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e jučer je iznio šokantne podatke o stanju vode na Plitvičkim jezerima koje javnost još nije vidjela.


Za vrijeme rasprave o Zakonu o vodama i Zakonu o financiranju vodenoga gospodarstva, Bunjac se osvrnuo na loš odnos vlasti prema jednom od najvrednijih vodenih resursa Republike Hrvatske, Plitvičkim jezerima.

Bunjac je istaknuo da bi Plitvička jezera uskoro mogla nestati zbog velikog zagađenja koje je posljedica prostornog plana koji je 2014. godine donijela lokalna HDZ-ova uprava i verificirao Sabor, a koji je omogućio izgradnju unutar Nacionalnog parka.

Od toga vremena izdano je minimalno 50 građevinskih dozvola koje u pravilu dobivaju tajkuni direktno povezani sa političkim strukturama, koji sežu sve do samoga državnoga vrha. Oni naravno o prirodi ni na koji način ne brinu, već vodu zagađuju i to otpadnim vodama, kanalizacijom, umjetnim gnojivima i pesticidima”, rekao je Bunjac.

U nastavku govora, Bunjac je pročitao rezultate analize kvalitete vode s Plitvičkih jezera koju je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U službenom dokumentu kojeg javnost još nije vidjela nalaze se alarmantni podatci o zagađenju vode na Plitivičkim jezerima:

  • U vodi  s Velikog slapa, u kojoj ne bi smio biti prisutan ni 1 mg kanalizacijskih voda, nalazi se 131 mg/l
  • U površinskoj vodi s potoka Plitvica prisutno je 380 mg/l kanalizacijske vode te 10 mg/l bakterija E. coli
  • U vodama Plitvičkih jezera količina deterdženata je 840 puta veća nego što je to dozvoljeno
  • Otpadnih voda ne bi smjelo biti više od 35 mg/l, a na Plitvičkim jezerima je prisutno 780 mg/l
  • Umjetnih gnojiva, pesticide, insekticida i drugih herbicide ne bi smjelo biti više od 2 mg/l, na Plitvičkim jezerima je zabilježeno 3552 mg/l
  • Voda na Plitvičkim jezerima je potpuno nesukladna za ljudsko korištenje, ne samo da se ne smije piti, nego se ne smije stavljati na ruke
  • Voda na Plitvičkim jezerima neizdrživo smrdi, ovisno o pojedinom godišnjem dobu smrdi više ili manje

Na kraju govora, Bunjac je istaknuo da primjer Plitvičkih jezera, jednog od najvrednijih vodenih resursa Republike Hrvatske, jasno pokazuje koje će biti posljedice uvođenja Zakona o vodama odnosno Zakona o financiranju javnih voda.

Cijeli govor zastupnika Bunjca pogledajte u nastavku:

 

Foto: screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close