Vijesti

FOTO Gromovčani na vrhu Proklete planine

Ako ne znate kako provesti produženi vikend, pitajte Gromovčane jer oni su ovaj produženi vikend proživjeli pravu avanturu.


13 članova Planinarskog društva Gromovača iz Otočca vratilo se prije dva dana s avanture koju, sigurna sam, neće nikad zaboraviti.

Gromovčani su odlučili posjetiti NP Theth koji se nalazi na sjeveru Albanije, točnije u Skadarskom okrugu. Cilj im je bio popeti se na najviši vrh Dinarida (jugoistočni dio) Maja Jezerce (alb., Maja e Jezercës) visine 2694 m. Maja Jezerce je najviši vrh Prokletija kako ih “balkanci” nazivaju, odnosno Albanskih Alpi kako ih nazivaju “zapadnjaci” i Albanci. Inače, izvorni albanski naziv je Bjeskhët e Nemuna, u prijevodu Prokleta planina.

Na put prema Albaniji i konačnom odredištu krenuli su kombijem i osobnim automobilom u četvrtak, 21. lipnja oko 23 sata. Za dobro raspoloženje je, osim uzbuđenja samog puta, bio zaslužan i rezultat utakmice. Izabrali su put preko Knina i dalje preko Hercegovine i Crne Gore. Na odredište su stigli oko 16 sati, a smješteni su bili kod Gjona Shpelle, vlasnika jedne gostinjske kuće.

U subotu oko 3:30, iako je padala kiša i puhao jak vjetar, njih jedanaestero uputilo se na Maja Jezerce uz pomoć lokalnog vodiča Astrida. Prvih sat vremena bilo im je teško i hladno, no kad su se planinareći konačno malo razbudili, bilo je već 9:00 sati i nalazili su se na 2000 m. Cijelim putem do vrha uživali su u veličanstvenim krajolicima Albanskih Alpi. Tijekom planinarenja naišli su na grupu planinara iz HPD “Gojzerica” Požega s kojima su se, nakon više od 7 sati uspona,  našli na vrhu te zajedno pjevali i vijorili hrvatske zastave. S vrha su se vidjele cijele Prokletije, a najimpresivnija je skupina vrhova “Karanfili”. Nakon 45 minuta uživanja na najvišem vrhu Dinarskog gorja, uslijedio je šestosatni spust u dolinu Theth.

Zasluženu pivu popili su na kraju planinarskog puta u improviziranoj birtiji, u mjestu Okol gdje ih je čekao mini bus. Planinarski izlet u Albanske Alpe završili su u nedjelju, posjetom kanjonu Grunasu i izvoru/jezeru Plavo oko koje oduzima dah svakom posjetitelju. Povratak u Hrvatsku i opraštanje s domaćinima iz NP Theth uslijedilo je poslije ručka preko Skadra kojeg su posjetili u večernjim satima. Uz put su stali još u Budvi i prekrasnom Dubrovniku, a u Otočcu su bili u ponedjeljak točno u podne.

Avanturu koja je započela stajanjem na hitnoj i dobivanjem injekcija, ostavljanje auta na pola puta i strah hoće li ga pri povratku uopće naći u komadu, uspon i spuštanje po snijegu i ledu na ruksacima i jaknama te niz drugih dogodovština, Gromovčani će, vjerujem, sa smiješkom prepričavati, iako su putujući na ovo putovanje proživjeli razne emocije – od šoka i straha do smijeha i zabave, a dašak atmosfere donosimo vam u fotogaleriji:

 

Foto: PD Gromovača Otočac

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close