Lifestyle

“Zvijezde” žive u prosjeku 25 godina kraće?

Psihologinja Dianna Kenny sa Sveučilišta u Sydneyu provela je istraživanje koliko istine ima u tome da pop zvijezde umiru mlade, a ako umiru – zašto je tome tako.

Ne računajući samo Klub 27 u kojem su se smjestile zvijezde preminule sa 27 godina, njezina je studija pokazala da zvijezde doista umiru mlade. Obradivši uzorak od 12.665 glazbenika koji su umrli od 1950. pa naovamo došla je do zaključka da zvijezde žive u prosjeku 25 godina kraće od prosječnog Amerikanca.

Tako muške zvijezde u prosjeku žive do kasnih pedesetih, a ženske do ranih šezdesetih. Uz to, zvijezde imaju deset puta veću šansu nastradati  nesreći, te dva do sedam puta veću šansu počiniti samoubojstvo. Pozitivno je što je trend nesreća i samoubojstava u opadanju: najviše nesreća sa smrtnom posljedicom bilo je tijekom ’60-ih, a samoubojstava i ubojstava tijekom ’90-ih.

Kao razlog koji se krije iza ovih brojki, Kenny navodi nedostatak potpore koji bi zvijezdama pomogao suočiti se sa životnim stilom za koji oni sami nisu emocionalno zreli da ga prožive. Prema njezinim riječima, droge, alkohol i samoubojstvo možda jesu najčešći uzrok smrti, ali korijene problema treba tražiti negdje drugdje – glazbena industrija trebala bi imati mehanizme i programe potpore koji bi prepoznavali i pomagali onim glazbenicima kojima je potrebno.

Tekst: muzika.hr/direktno.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close