VijestiZdravlje

Žuti, ljubičasti, srebrenac – ne ide svaka vrsta luka u svako jelo!

Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac, slatki luk ili kozjak – o tome ovisi kako će vam obrok ispasti. 24sata.hr donosi savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se režeŽuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuhanja. Radi se o vrsti koja ima najjači okus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizirati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima.

Reže se na sitne kockice.

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji okus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Također, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka.

Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrenac

Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protuupalna svojstva i dobro ga je često jesti.

Reže se na trakice.

Slatki luk

Ova vrsta jako nalikuje žutim luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narančasta nego žuta. Ima blag okus i dobar je želite li ga jesti sirovog. Odličan je izbor za pripremu šalše (umaka od svježih rajčica) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima.

Reže se na trakice.

Luk kozjak

Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog okusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje češnjaku. Bogat je antioksidantima.

Reže se na trakice.

Mladi luk

Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.

Reže se na kolutiće.

https://youtu.be/EQIz3GeDYbw

Donosi 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close