KarijeraIzdvojeno

Županijski sud odlučio da su pravosudni službenici ovlašteni organizirati štrajk

Županijski sud u Zagrebu stao je na stranu pravosudnih djelatnika te zaključio da su ovlašteni organizirati štrajk.


Pojasnili su da je riječ o štrajku koji je organiziran radi povećanja plaća, a kod takve vrste štrajka reprezentativnost sindikata nije bitna. I nereprezentativni sindikati mogu organizirati štrajk, zaključili su.

S druge strane, Vlada smatra da je štrajk nezakonit, odnosno smatraju da ciljevi nisu dopušteni. Na sudu tako govore kako tužiteljica tvrdi da štrajk kojem je cilj povećanje plaća uređeno Zakonom i uredbom pa smatra da sev o tome ne pregovara, pa se ne može ni štrajkati. Kada se razmatra ovo sporno pitanje – RH smatra da je uredbom i zakonom uređena plaća, jer to što će biti u Zakonu određuju Sabor i Vlada. Sud to smatra pravno neutemeljenim.

U konačnici, nema Zakona u kojem piše da državni službenici ne smiju štrajkati zbog povećanja plaća.

Inače, u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) u ponedjeljak ujutro u 7 sati započeo je štrajk pravosudnih službenika koji traže povećanje plaća.

Prema prvim procjenama s terena, sudjeluju službenici na oko 80 sudova u Hrvatskoj, s ispostavama na oko 27 općinskih državnih odvjetništava i na 14 županijski državnih odvjetništava.

Podsjetimo, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) Iva Šušković kasnije će danas održati konferenciju o početku i provedbi štrajka pravosudnih službenika te će komentirati odluku Županijskog suda u Zagrebu o njegovoj zakonitosti.


 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close