Zdravlje

Zub koji uništava bakterije u usnoj šupljini

Skupina znanstvenika iz Nizozemske razvija plastiku koja će se moći koristiti za printanje 3D zuba i čiji će materijal uništavati bakterije u usnoj šupljini kada dođe u kontakt s njima.


U istraživanju objavljenom u časopisu Advanced Functional Materials, znanstvenici sa Sveučilišta Groningen detaljno objašnjavaju razvoj antimikrobne plastike koja bi spriječila truljenje umjetnog zuba.

Plastika sadrži amonijevu sol koja se često koristi u dezinfekcijskim sredstvima. Ona nije štetna za ljude, ali uništava stanice bakterija.

Potrebna daljnja ispitivanja

Tijekom ispitivanja u laboratoriju antimikrobna plastika ubila je 99 posto bakterija streptokoka u slini. Znanstvenici misle da bi se materijal mogao koristiti na protezama i aparatićima.

No, on se još uvijek mora testirati kako bi se vidjelo može li materijal ostati očuvan duže od testnog perioda od 6 dana i u kolikoj je mjeri kompatibilan s pastom za zube.


Tekst: telegram.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close