ScenaKultura

Zinka Kunc Milanov: primadona Metropolitan opere

Jedna od najslavnijih sopranistica 20. stoljeća, primadona njujorške Metropolitan opere, Zinka Kunc Milanov rođena je 17. svibnja 1906. godine u Zagrebu.


Zinka se glazbom bavila od malih nogu, a njezin talent uočila je njezina velika prethodnica te kasnija učiteljica Milka Trnina. Pjevanje je studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a prvi nastup imala je u Ljubljani 1927. godine. Od 1928. do 1935. bila je prvakinja zagrebačke Opere, u kojoj je ostvarila 27 uloga u rasponu od Bellinija preko Verdija i Puccinija do Wagnera i Straussa. Nastupivši u Njemačkom kazalištu u Pragu i Salzburškim svečanim igrama skreće na sebe svjetsku pozornost.

Godine 1937. prvi put nastupa u Metropolitanu gdje kao primadona radi do 1966. godine (uz prekid između 1947. do 1951.). U ovoj elitnoj opernoj kući nastupila je nevjerojatnih 424 puta u 14 uloga. Kritičari su o njoj pisali hvalospjeve, publika ju je obožavala, a kolege su je zvale Kraljica kuće. Nastupala je i drugim prestižnim svjetskim opernim kućama poput Bečke državne opere, milanske Scale, londonskog Covent Gardena, a u nekoliko navrata gostovala je i u rodnom Zagrebu.

Snimala je i gramofonske ploče za tvrtku RCA tako da su mnoge njezine izvedbe sačuvane. Otišla je u mirovinu 1966. te se bavila pedagoškim radom. Dobitnica je specijalne medalje kao jedna od 87 istaknutih osoba stranoga podrijetla koje su svojim doprinosom zadužile New York i SAD.

Zinka Kunc Milanov preminula je u New Yorku 1989. godine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: antenazagreb

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close