TurizamIzdvojeno

Zoran Stegnjaić za Plitvice Times: “Proljeće je posebno doba godine za sve nas fotografe!”

Proljeće je sinonim za ponovno rođenje. Priroda, cvijeće i biljke, boje i potoci – svi ponovno ožive. Slapovi su prepuni vode, što otkriva njihovu veličanstvenu ljepotu, vegetacija također raste zeleno i bujno, a cvjetovi su posvuda, piše The Plitvice Times.


Proljeće je sjajan dar posebno za pejzažne fotografe jer predstavlja idealan trenutak za lov na fotografije. Zbog toga smo s fotografom Zoranom Stegnjaićem razgovarali o čaroliji proljeća.

Podrijetlom iz Otočca, Zoran je fotograf koji obožava snimke otvorenog prostora. Zamolili smo ga da nam pokaže neke od svojih najdražih sezonskih snimki i uvjeri nas da je najbolji dio godine došao!

“Proljeće je posebno doba godine za sve nas fotografe jer puno inspiracije je oko nas – dani postaju sve duži, svjetlo je savršeno i imamo sve potrebno za stvaranje sjajnih fotografija. Naravno, svako je godišnje doba prelijepo na svoj način, ali proljeće i jesen su moji favoriti zbog palete boja.”, kaže Zoran.

Kao čovjek koji je često u prirodi Zoran shvaća važnu vezu turizma i fotografije.

Moć fotografije je velika, tako da mislim da ljepotu Ličko-senjske županije treba podijeliti u obliku fotografije putem društvenih mreža. Na taj ćemo način promovirati brojne destinacije i nas fotografe.

Koje bi lokacije preporučio onima koji prvi put dolaze sa fotaparatom?

Naša regija je u svijetu fotografije prilično nepoznata, s izuzetkom Plitvičkih jezera. Svakako bih preporučio svoju Gacku dolinu, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Zavratnicu, park špilju Grabovača, stari Kosinjski most i jedno vrlo lijepo mjesto – Plitvički Ljeskovac, koji je prava oaza mira i ljepote. Na ovih nekoliko lokacija svaki će fotograf pronaći inspiraciju.

Hrvatska i susjedne zemlje su mu velika inspiracija. Zato smo htjeli znati koje ga je mjesto iznenadilo iznad svih očekivanja?

Prvo što mi pada na pamet je vodopad Visoki Buk u kanjonu rijeke Zrmanje, koji je zbog svoje nepristupačnosti prilično nepoznat. Nakon teškog spuštanja u kanjon rijeke, slap Visoki Buk prava je nagrada za svakog fotografa. Iskustvo je nevjerojatno i nezaboravno.

Iako je Zoranu bilo teško odabrati svoju najdražu fotografiju svih vremena, bili smo uporni.

Jedna od najboljih zabilježena je prošle jeseni – Veliki Prštavac u jesenskim bojama. Dan je bio predivan, a lišće je bilo u fazi promjene boje.

Planovi za budućnost su nastaviti fotografirati, napredovati i najvažnije, uživati u procesu.

Našao sam veliko zadovoljstvo u fotografiji i vođen sam svojom trenutnom inspiracijom, bez previše planiranja.

Nije li to najbolji recept za uspjeh i sreću? Vjerujemo da je!

Više priča iz najnovijeg broja The Plitvice Timesa možete pročitati na idućem linku:

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Zoran Stegnjaić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close