Scena

Zola Jesus u Tvornici kulture

Zola Jesus, jedna od najznačajnijih figura svjetske indie scene, nakon tri godine vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u petak, 20. ožujka. Bit će to koncert u sklopu europske turneje na kojoj promovira zadnji studijski uradak ‘Taiga’


‘Prošli nastup u Zagrebu bio je jedan od najboljih na tadašnjoj turneji’, prisjetila se Zola Jesus svoje europske turneje koja je 2012. godine uključivala dvorane u Švedskoj, Latviji, Švicarskoj, Francuskoj, ali i Tvornicu kulture. Njen prvi posjet Hrvatskoj tada je obilježio veliki interes zbog čega je nastup prebačen u Veliki pogon.

Na krilima novog albuma ‘Taiga‘, Zola se ponovo vraća u Veliki pogon u sklopu promocije albuma. ‘Imam jako talentiranog trombonista na turneji, a i perkusionist ima zanimljivu postavu na pozornici jer toliko je različitih vrsta perkusija na novom albumu. Bit će to potpuno drugačiji show od zadnjeg puta’, poručila je Zola Jesus koja u Zagreb dolazi nakon europskih gostovanja u Berlinu, Copenhagenu, Stockholmu, Pragu, Beču ili pak Budimpešti i Ljubljani.

Zola Jesus je multitalentirana umjetnica specifičnog glazbenog izričaja u kojem kombinira i producira elektroniku s indie, goth i pop utjecajima. Njezin zvuk često su uspoređivali s Kate Bush, Lisom Gerrard (Dead Can Dance), Joy Division i Florence Welch, a ona je stvorila svoj prepoznatljivi zvučni potpis. Tijekom rada na novom albumu ‘Taiga’, Zola Jesus se povukla u prirodu, te je dom u Los Angelesu zamjenila otokom Vashon kod Washingtona, kako bi se bolje povezala s divljinom, ali i čistom prirodom. Upravo su to krajnosti koje za nju predstavlja šuma tj. tajga koja je istovremeno nevina, ali i nemilosrdna, te je na nju neupitno utjecala zbog njenog porijekla. Za razliku od ranijih radova kada je prvo počela raditi s ritmom i sintisajzerima, ovaj album je počela snimajući sve pjesme acapella, a klasično obrazovani glas ponovo se pokazao kao jedno od njenih najvećih oružja. ‘Osjećam da sam eksperimentirala sa svime osim time da moj vokal bude potpuno jasan. Dugovala sam sebi i svojoj strasti prema vokalu da to stavim u prvi plan’.

Od kada se na sceni pojavila 2009. godine s debitantskim albumom ‘The Spoils’ ova indie heroina, amerikanka ruskih korijena pravog imena Nika Roza Danilova, počela je skretati pažnju na sebe i osvajati kritiku i fanove. Prva godina označila je i izdavanje dva EP- ja, ‘Tsar Bomba‘ i ‘New Amsterdam‘, kao i raspored ispunjen turnejama. Jednako zaposlena ostala je i u 2010. godini kada je izdala album ‘Stridulum II‘, EP izdanja ‘Stridulum‘ i ‘Valusia‘. 2011. godine izdala je album ‘Conatus‘ koji ju je pogurao na naslovnice, a i izričaj pomaknuo s lo-fi prema eksperimentalnom elektro popu, dok 2013. izdaje album ‘Versions‘. Bogati katalog radova trenutno zaključuje najnoviji album ‘Taiga’ objavljen prošlog listopada.

Nastupala je kao predgrupa za Fever Ray i The XX, gostovala na albumu electro-pop sastava M83, a kultni režiser David Lynch remiksirao je njenu stvar ‘In Your Nature‘. Osim u svijetu glazbe, Zola Jesus uživa i veliki ugled u svijetu mode i umjetnosti, a sve će se to spojiti i liku mlade talentirane Zole na pozornici Velikog pogona zagrebačke Tvornice kulture u petak, 20. ožujka.


 

Tekst: tportal
Foto: “Zola Jesus2” by Alec LuhnOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close