Vijesti

Znate li zašto je nebo plavo?

Zbog oceana? Ili su oceani plavi zbog boje neba? Ne, ne. Da bi razumjeli zašto je nebo plavo, prvo moramo shvatiti nešto više o svjetlosti.


Iako Sunčeva svjetlost izgleda bijelo, ona je sastavljena od spektara različitih boja, u što se možemo uvjeriti kada vidimo dugu. Svjetlost od nas putuje u obliku svjetlosnih valova, s tim da različite boje imaju svoju jedinstvenu valnu duljinu, piše portal Vrijeme.net.

Kada Sunčeva svjetlost dopre do Zemljine atmosfere ona je raspršena utjecajem sićušnih molekula plina (najčešće dušika i kisika) u zraku. Budući da su ove molekule puno manje od valne duljine vidljive svjetlosti, količina rasipanja ovisi o valnoj duljini određene boje svjetlosti.

Boja oblaka

Boje dužih valnih duljina (crvena i narančasta) prolaze atmosferu i nastavljaju svoje putovanje, dok se zrake kraće valne duljine, ljubičasta i plava, rasprše najjače. Ljubičasta boja čak i više nego plava. Ako je tako, možemo se zapitati i zašto onda nebo nije ljubičasto? Zato što je u spektru boja vidljive svjetlosti ljubičasta manje zastupljena, a i zbog toga što su naše oči mnogo osjetljivije na plavu boju.

Kada je boja oblaka u pitanju, ona također ovisi o valnoj duljini svjetlosti. No, za razliku od molekula plinova u atmosferi, svjetlost u oblacima raspršuju kapljice vode koje su približno iste veličine kao i valne duljine svjetlosti. Umjesto da se različite boje svjetlosti rasprše na različite udjele, svjetlost će se raspršiti jednako, pa će boja oblaka izgledati jednako kao i Sunčeva svjetlost – bijela.


 

Tekst: Večernji list


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close