Scena

Znate li što je zajedničko Nikoli Tesli i Anti Starčeviću?

Odgovor na pitanje iz naslova pronaći ćemo u arhivima Hrvatskog povijesnog muzeja i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Tamo se čuvaju dokumenti  iz sredine 19. stoljeća, kada je Bansko vijeće pokušalo napraviti prvi popis stanovništva na području Banske Hrvatske.


Prvi popisi stanovništva provodili su se pomoću upitnika koje je Bansko vijeće slalo župnicima i parosima. Osim statističkih podataka o naseljima i broju stanovnika, upitnici su sadržavali detaljna pitanja o svakodnevnom životu stanovnika Banske Hrvatske i Vojne Krajine.

U arhivima Hrvatskog povijesnog muzeja i Arheološkog muzeja danas se nalazi 857 upitnika, a među imenima paroha i župnika koji su ih ispunjavali pronađena su dva poznata prezimena. Naime, u arhivima se čuvaju upitnici koje su 1850. godine popunjavali senjski paroh Milutin Tesla, otac Nikole Tesle i  karlobaški župnik Šime Starčević, stric Ante Starčevića.

Večernji.hr donosi neke zanimljive detalje o svakodnevnom životu koje su u svojim upitnicima zapisali rođaci dva lička velikana:

U parohiji senjskoj ima 1406 mužkih i 1469 ženskih žitelja, od toga pravoslavno vostočnih 79, a katolika 2800, lutorana ili kalvina ima dva”, zapisao je paroh Milutin Tesla u svom upitniku.

Župnik Šime Starčević u rubriku koja se bavi proizvodnjom hrane upisao je da “građani niti imaju zemlje niti ju mogu obrađivati”, te da “dobro raste žito i pitomo južno voće”, a “mogla bi se gojiti loza”.

Ovi upitnici povjesničarima i istraživačima pružaju vrijedne informacije o svakodnevnom životu sredinom 19. stoljeća na području Banske Hrvatske i Vojne Krajine. Prošle godine su metodološki obrađeni i digitalizirani, te objavljeni u  knjizi pod nazivom “Statističko-topografski upitnici za područje Banske Hrvatske i Vojne krajine iz 1850. i 1858. godine”.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close