Znate li što je to “tumačomačenje”?

Tena Brnad

Mansplaining je engleska riječ spojena od riječi man (muškarac) i explaining (objašnjavanje) koja označava muškarca koji objašnjava nešto ženi na pokroviteljski način. Lingvist i prevoditelj Marko Kovačić iz Zagreba predlaže da bi se na hrvatskom jeziku ona mogla zvati – tumačomačenje.


Ova je vrsta komunikacije toliko česta da je za nju skovan poseban termin, koji se prvi put spominje u eseju ‘Man Explain Things To Me’ Rebecce Solnit iz 2008., a na temelju kojeg je američka književnica prije dvije godine napisala i istoimenu knjigu.

Mansplaining obično započne kad neki vid prekida ženskog izlaganja budući da muškarac pretpostavlja kako bolje poznaje određenu temu od nje. Muškarac počinje govoriti u isti tren kao i žena, što na koncu rezultira njenim ‘ušutkavanjem’ i ‘prisiljavanjem’ da posluša muškarčevo objašnjenje.

Prekid razgovora je jasan znak nepoštovanja, koje žene koje često sudjeluju u javnim raspravama ne mogu više tolerirati. Upravo zato, mačo muškarce su počele oslovljavati terminom mansplainerima ili tumačomačima.

Muškarci u svijetu ne vole ovaj termin, a neki ga smatraju i pogrdnim, no pokazao se vrlo učinkovitim oružjem u javnim razgovorima, jer zbog istog muškarci ušute i u sekundi osvijeste kako se zapravo ponašaju prema ženama.

Pročitajte više na zadovoljna.dnevnik.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: instagram

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u