Lifestyle

Znate li što je to “plavi mjesec”?

Fenomen ‘plavog Mjeseca’ mogao se vidjeti u noći s petka na subotu  na noćnom nebu. Mjesec doduše neće poprimiti plavu boju nego se radi o nazivu za pojavu punog Mjeseca dva puta u jednom kalendarskom mjesecu.


Ova pojava je posljednji puta zabilježena 31. kolovoza 2012. godine, a ona će se idući puta dogoditi tek 2018. godine. Astronomi diljem svijeta tvrde kako će do ove rijetke pojave doći još samo 12 puta do 2043. godine

Pojava plavog Mjeseca stvorila je mnoga vjerovanja i on je pratio neobične događaje, a ne treba isključiti niti mogućnost da, zbog određenih podudaranja, on zbilja poprimi plavu boju. Ako vas zanima više o ovoj pojavi, ovo je pet stvari koje o njoj trebate znati.

1. Pojam se veže uz neobične događaje

Pojam ‘plavog Mjeseca’ uz sebe veže neobične događaje. Kada se plavi Mjesec na nebu pojavio 1883. godine, došlo je do erupcije vulkana Krakatoa, a tada je taj otočić nestao sa lica zemlje.

2. Mjesec rijetko kada poprimi plavu boju

Zbog vulkanskih čestica koje nastaju tijekom erupcija i koje se šire atmosferom Mjesec može poprimiti plavu boju. Do toga je došlo prilikom erupcije Krakatoe, za vrijeme erupcije vulkana Mt. St. Helens u SAD-u 1980. godine, erupcijom El Chichona u Meksiku 1983. godine i Mount Pinatuboa na Filipinima 1991. godine.

3. Događa se svake 2,7 godine

Fenomen se u prosjeku događa svake 2,7 godine, iako postoji mogućnost da do njega dođe i češće. 1991. se ova pojava dogodila u siječnju i ožujku, a astronomi tvrde da plavi Mjesec postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mjesecima.

4. Definicija plavog Mjeseca

Definicija ove pojave tvrdi kako se radi o pojavi kada u istom kalendarskom mjesecu imamo dva puna mjeseca, a drugi od njih se naziva plavim Mjesecom i opisuje se rijetkom pojavom.

5. Vjerovanja o plavom Mjesecu

Postoji nekoliko vjerovanja i legendi koje se vežu o plavom Mjesecu. Jedno vjerovanje tvrdi da pojava plavog Mjeseca kod ljudi povećava razinu energije, pa neki zbog toga mogu osjećati entuzijazam, dok se druge strane pojedinci mogu biti nervozni i imati problema sa spavanjem.


Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close