VijestiLifestyle

Znate li što Kina uvozi iz Hrvatske?

Nema toga što se danas ne uvozi iz Kine. No, ima nešto što Kina, ali i ostatak svijeta uvozi iz – Hrvatske!


Njihovi vatrogasci tako nose cipele napravljene u Maloj Subotici nedaleko od Čakovca. Posao je još 2009. pokrenuo njemački investitor. U malu međimursku općinu do sada je uložio 20 milijuna eura. U subotu je otvorio i dva nova pogona.

Svečanim presijecanjem vrpce, u subotu su u Maloj Subotici pokraj Čakovca otvoreni pogoni 3 i 4 tvrtke Haix Obuća, čime su stvoreni uvjeti za otvaranje novih 170 radnih mjesta i, kako je istaknuto, vraćanje organizacije rada s tri na dvije smjene.

Investicijom vrijednom pet milijuna eura povećana je površina tvornice u Hrvatskoj na 15.200 četvronih metara, a kapacitet proizvodnje s dosadašnjih 6000 na 10.000 pari cipela na dan. Izgradnjom novih pogona HAIX je stvorio uvjete za otvaranje novih 170 radnih mjesta, ali i vraćanje organizacije rada s tri na dvije smjene, unaprijedivši time radne uvjete.

Do sada je HAIX u Hrvatskoj zapošljavao 660 ljudi. „Izgradnjom novih pogona u Maloj Subotici samo smo potvrdili ispravnost odluke o ulaganju u Hrvatskoj“ naglasio je predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl.

HAIX je u našoj zemlji prisutan od 1999. preko lohn poslova, a 2004. otvorena je tvrtka kćer. Haimerl je rekao kako se od samih početaka u hrvatsku tvrtku uložilo više od 10 milijuna eura u izgradnju pogona, a 6,5 milijuna eura u opremu i strojeve potrebne za proizvodnju.

Govoreći o vraćanju proizvodnje iz Azije u Europsku uniju kazao je da se za ulaganje u Hrvatsku odlučio iz nekoliko razloga. Prvi je što je u Međimurju postojala kvalificirana obućarska radna snaga dok je u Bavrskoj nije bilo, a drugi brzina birokracije. Iznenadilo ga je kako se sve potrebne dozvole riješe u roku od 4 do 8 tjedana, a ne kao u Njemačkoj gdje bi mu za to trebalo 4 do 8 mjeseci.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: dnevnik | Foto: combatandsurvival

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close