VijestiScena

Znate li kako su stari Egipćani radili test na trudnoću?

Prvi zapisi o testovima na trudnoću datiraju iz perioda starog Egipta. Radilo se o, za nas danas vrlo neobičnoj metodi, koja je zapravo bila dosta precizna, piše 24sata.hr


Žena koja je sumnjala da je trudna pomokrila bi se u posudicu u koju je stavila ječam i pšenicu. Ostavila je da to odstoji nekoliko dana i ako je sjeme proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću.

Ovom metodom su čak određivali i spol djeteta. Ako je proklijao samo ječam, tada je žena nosila curicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina. Ova vrsta testa na trudnoću bila je točna u 70 posto slučajeva.

Moderni znanstvenici odlučili su malo pobliže proučiti ovu metodu pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka kako je sjeme vjerojatno proklijalo zbog povišene razine estrogena, a on stimulira rast.

Međutim, dio testiranja starih Egipćana koji se odnosi na spol djeteta, nisu znali objasniti, odnosno nisu potvrdili da je to zaista uvjerljiv dokaz, otkriva 24sata.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close