Zdravlje

Znate li rok trajanja zamrznutih namirnica?

Iako mnogi misle da se zamrzivač može koristiti tek za određene namirnice koje ondje mogu stajati malo dulje nego u hladnjaku, to nije slučaj.


Jeste li znali da necitrusno voće možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana? A ostale namirnice mogu biti tamo smještene puno dulje nego što vjerojatno mislite.

Budući da se zamrzavanjem zaustavlja rast bakterija, mnogi misle da hrana može ostati zamrznuta zauvijek, no istina je da tijekom vremena ona gubi na kvaliteti, pa je važno slijediti upute pri skladištenju hrane u zamrzivaču.

Evo smjernica koliko dugo možete čuvati određene namirnice:

Kruh 2-3 mjeseca

Kolači 6-8 mjeseci

Palačinke 3 mjeseca

Piletina  i puretina cijela – 12 mjeseci, u komadima – 9 mjeseci

Govedina 3-4 mjeseca

Slanina 1 mjesec

Odrezak 6-12 mjeseci

Nemasne ribe 6 mjeseci

Masne ribe 2-3 mjeseca

Maslac 6-9 mjeseci

Polumasni sir 6 mjeseci

Svježi sir 6 mjeseci

Jogurt 1-2 mjeseca

Sladoled 2 mjeseca

Jaja 1 mjesec

Citrusi 3 mjeseca

Orašasti plodovi 3 mjeseca

Povrće 8-12 mjeseci

Juhe i variva 2-3 mjeseca

Mlijeko 3-6 mjeseci

Sok 6-12 mjeseci

Ono što pak ne biste trebali zamrznuti su: suhomesnati proizvodi, vakuumirani proizvodi, jaja u ljusci, tvrdo kuhana jaja, kava, majoneza, kiselo vrhnje, sirni namazi, puding, svježa salata, riba u konzervi, nekuhana tjestenina i riža, žitarice, jabuke, artičoke, lubenica, patlidžan, zelena salata, krumpir (jedino pire možete zamrznuti), gazirana pića, pivo, prokulice i radič.


Tekst: express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close