Tech

Znate li rok trajanja ovih uređaja?

Kada vam se unište tenisice ili neki komad odjeće, financijski je lakše nadomjestiti taj “gubitak”, ali kvar perilice rublja, hladnjaka ili nekog drugog kućanskog aparata može vas financijski unazaditi mjesecima.


Ma koliko se brinuli o svom pokućstvu i kućanskim aparatima, u jednom će vas trenutku iznevjeriti. Kada vam se unište tenisice ili neki komad odjeće, financijski je lakše nadomjestiti taj “gubitak”, ali kvar perilice rublja, hladnjaka ili nekog drugog kućanskog aparata može vas financijski unazaditi mjesecima. Iako se ne može točno predvidjeti koliko će neki uređaj trajati, ovo vam može pomoći da dobijete barem okvirnu sliku kada je vrijeme da se pripremite za kupnju novog.

Hladnjaci

Mnogi modeli hladnjaka proizvedeni u razdoblju od 1920. do 1950. i danas služe svojoj svrsi. Teško je i zamisliti da će neki moderniji model trajati toliko dugo. Prosjek je od devet do 13 godina. Mnogi će reći: i kraće!

Iako ne možete napraviti mnogo da nekom uređaju produljite “radni život”, ipak možete pri kupnji birati modele koji će trajati dulje jer, primjerice, nemaju ugrađene mehanizme koji ispuštaju zvučne signale dok su vrata od hladnjaka otvorena i sl.

Pećnice

Moderne električne pećnice trajat će u prosjeku od 13 do 15 godina, a plinske od 10 do 18 godina. Plinski štednjaci služit će vas u prosjeku od 15 do 17 godina, ali mnogo toga ovisi i o vašim navikama kuhanja i održavanja uređaja.
Perilice suđa

Ovisno o modelu, kao i za svaki kućanski uređaj, neke će perilice trajati dulje, neke kraće. Ipak, prosjek “životnog vijeka” vaše perilice posuđa je oko devet godina.

Računalo

Kao i svaki uređaj, a ovaj posebno, zahtijeva održavanje. Ipak, ako očekujete da će vaše računalo izdržati dulje od pet godina, previše očekujete. Prosjek je oko tri godine, naravno, opet sve ovisi o modelu i koliko ga održavate.

TV

Televizori danas troše znatno manje električne energije nego modeli starijih generacija, ali LCD/LED TV trajat će između 4-10 godina, dok za plazmu možete očekivati mnogo kraći rok trajanja – oko tri godine.


Tekst: hr.n1info.com

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close