Vijesti

Znate li rok trajanja ovih proizvoda?

Iako mislimo da neke stvari možemo upotrebljavati dok ih jednostavno ne potrošimo, za sve postoji rok trajanja.


Ostalo vam je kreme za sunčanje koju ste kupili još prošle godine, a ne znate smijete li je koristiti? Krema za sunčanje samo je jedna od stvari za koje nismo sigurni koliki im je rok trajanja. Iako mislimo da neke stvari možemo upotrebljavati dok ih jednostavno ne potrošimo, za sve postoji rok trajanja.

1. Izbjeljivači i ostali dezinficijensi – Izbjeljivači svoje svojstvo gube tri mjeseca nakon otvaranja.

2. Krema za sunčanje – Može se koristiti tri godine. Ako na kremi ne postoji rok trajanja, jednostavno si zapišite dan kada ste je kupili i znat ćete da je smijete koristiti iduće tri godine.

3. Začini – Sušeni začini smiju se koristiti između dvije i tri godine, ali ovisi o tome kako su sušeni i u što su spremljeni.

4. Aparat za gašenje – Većinom aparata za gašenje može se koristiti od 5 do 15 godina, ovisno o kojoj je vrsti riječ. Nakon svakog korištenja provjerite pritisak i obavezno ga ponovno napunite.

5. Maskara – U maskari koju koristite dulje od tri mjeseca mogu se početi razvijati bakterije koje uzrokuju ječmenac ili ostale očneinfekcije. Stoga svaka tri mjeseca kupite novu maskaru i nemojte je dijeliti s prijateljicama.

6. Dječje autosjedalice – Materijali od kojih su izrađene nakon šest do deset godina postaju lako lomljivi i puno nesigurniji za vaše dijete.

7. Spužva za kupanje – Pravi su mamac za bakterije stoga ih mijenjajte svakih nekoliko tjedana.

8. Žestoka pića – Zatvorena boca žestokog pića trajat će zauvijek, no ako ste je jednom otvorili, potrošite je u roku od godine dana.

9. Ruž za usne – Možete se njime koristiti dvije godine, a nakon toga promijenit će i boju i miris.

10. Sprej protiv insekata – Gubi svoja svojstva dvije godine nakon proizvodnje stoga, ako vas grizu komarci iako ste se zaštitili, pogledajte datum proizvodnje na svom spreju.

11. Britvice – Iako ih možda ne koristite često, lako skupljaju bakterije. Stoga ih mijenjajte svaki tjedan, odnosno nakon 3 do 4 brijanja, a nakon svake upotrebe dobro ih osušite.

12. Kaciga za bicikl – Kao i autosjedalice, nakon nekoliko godina gube svoje svojstvo i sasvim je drukčije ako padnete s bicikla i udarite glavom s novom kacigom ili starom 10 godina.


Tekst:  večernji.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close