Lifestyle

Znate li po čemu je poseban današnji datum?

Posljednji put ovo se dogodilo prije 909 godina!


Današnji datum 02. 02. 2020. specifičan je zato što stvara rijetki osmeroznamenkasti palindrom, jedini takav u ovom stoljeću.

Palindrom je slijed slova ili znamenki koji su identični bez obzira na to čitaju li se s lijeva ili s desna.

Aziz Inan, profesor s Univerziteta u Portlandu, skuplja palindrome kao što drugi ljudi recimo prate pomrčine Sunca.

Na njegovoj stranici nalaze se palindromski datumi za razdoblje od 500 godina, no današnji dan izrazito je specifičan, prenosi Radio Sarajevo.

Današnji dan poseban je jer je palindrom“, objašnjava.

Posljednji put ovo se dogodilo 11. 1. 1111., znači prije 909 godina! A, morat ćemo čekati još “samo” 101 godinu da bi se brojevi ponovno poklopili.

Tako da će se idući ovakav palindrom dogoditi 12. 12. 2121., a nakon toga 22. 2. 2222. te najsličniji današnjem datumu: 03. 03. 3030. godine.

“Kada ovo objašnjavam svojim studentima i drugim ljudima, kod većine vidim neki sjaj u očima. Palindrom ima tu čarobnu moć, a istodobno je i mozgalica”, kaže profesor Inan.

Usto, danas 02. 02. 2020. je 33. dan u godini, a preostalo ih je još 333! Isti palindrom i ovo se neće više nikada dogoditi. Tako da je u palindromskom smislu ovo najposebniji dan!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close