VijestiTech

Znate li kako su nastale prve božićne lampice?

Božićne lampice u svim neizostavan su dio blagdanskog ugođaja, a prije točno 134 godine izumio ih je Edward Johnson, suradnik Thomasa Edisona.


Iako se Edison prvi prisjetio povezati žaruljice u niz, nije ih se, kao Johnson, sjetio omotati oko božićnog drvca umjesto svjećica. Njegova niska od crvenih, bijelih i plavih svjetala sastojala se od 80 žaruljica.

Johnsonovo drvce, u njegovom stanu na 5. Aveniji u New Yorku, vidjelo se s ulice i privlačilo je pažnju prolaznika pa je tako za oko zapelo i jednom novinaru koji je o njemu napisao članak za ‘Detroit Post and Tribune’.

Ne moram vam reći da je svjetleći zimzelen bio lijep prizor – teško se može zamisliti išta ljepše. Sa stropa su visjele još dvije žice s još 28 malih svjetala”, opisao je novinar oduševljen lampicama.

“Bila je to izvanredna izložba”, zaključio je.

No, ostatak američke javnosti nije dijelio njegovo oduševljenje pa je trebalo punih 13 godina da prihvate kako su lampice sigurnija opcija od svijeća i da postanu hit među visokim slojem. Naime, u početku su bile skupe i zahtijevale su da unajmite generator kao i majstora koji će vam postaviti žice pa im je cijena bila ekvivalentna iznosu od današnjih 2000 dolara, što je oko 14.000 kuna.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close