Tehnologija

Znate li koliko je star prosječan automobil u Hrvatskoj?

Autoklub Siget u srijedu je organizirao tribinu na kojoj je prokomentirano stanje automobila koji se voze u Hrvatskoj.


Višegodišnje je istraživanje pokazalo kako je prosječna starost vozila u Hrvatskoj čak 13 godina, a preko 60 posto vozila starije je od 10 godina. Neispravno je i svako peto vozilo koje dođe na tehnički pregled. Rezultate su predstavili Goran Zovak, predstojnik Zavoda za prometno – tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti i Goran Pejić, direktor tehničkoga sektora Centra za vozila Hrvatske.

Među iznesenim podacima bilo je i onih o prometnim nesrećama. Čak je 95 posto prometnih nesreća uzrokovano greškom vozača, 3 posto su greška pješaka, a 2 posto prometnih nesreća prouzrokovano je neispravnošću vozila. Kroz tehnički je pregled prošle godine prošlo gotovo dva milijuna vozila, točnije 1.950.000 automobila, od kojih je neispravno bilo 427.000.

Ulazak Hrvatske u EU pogodovao je porastu uvoza rabljenih vozila, a postoji i razlika među rabljenim vozilima kupljenima u Hrvatskoj i u EU. Uvezena vozila, naime, često ne prolaze na eko testu, jer im je kilometraža bitno veća od rabljenih vozila kupljenih u Hrvatskoj.


 

Komentari

Komentara


Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close