Zdravlje

Znate li koliko brzo se kvari hrana ostavljena ljeti u vrućem automobilu?

Tijekom velikih ljetnih vrućina ne preporučuje se namirnice ostavljati u automobilu jer se na visokim temperaturama stvaraju pogodni uvjeti za rast bakterija.


U zatvorenom automobilu ljeti temperature mogu narasti i do 40 stupnjeva, a to hranu ostavljenu u autu dovodi u veliki rizik od kvarenja, napominje nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz udruge nutricionista Definicija hrane. Ako hranu morate ostaviti u automobilu, obavezno je stavite u kabinski dio, auto sparkirajte u hladovinu, otvorite prozore i imajte na umu da je već pola sata dovoljno da se hrana pokvari.

Preporučuje se da se namirnice odmah nakon kupnje spreme na hladno, tamno i suho mjesto. Najbolja opcija su prijenosni hladnjaci koji mogu poslužiti za prijenos namirnica od trgovine do doma jer niže temperature ne pogoduju opasnim bakterijama – kaže nutricionistica Šoštarić.

Savjetuje i da hladnjak koji nosite na piknik ili na plažu ne ostavljate na direktnom suncu pa će namirnice biti sigurne i do nekoliko sati, a punjivi hladnjaci koji rade na izvor energije mogu znatno dulje osigurati primjereno čuvanje hrane.

Pripremate li se za piknik, hranu dobro higijenski pripremite kod kuće i termički ih obradite neposredno prije jela. Ovisno o vanjskoj temperaturi, ne preporučuje se hranu držati na otvorenom dulje od dva do četiri sata, a pri temperaturama od 30 stupnjeva preporučuje se maksimalno sat vremena, kaže nutricionistica Šoštarić te upozorava kako se bakterije mogu početi množiti već i nakon 20 minuta.

Pročitajte više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close