ZdravljeIzdvojeno

Znate li koliko je novac zaista prljav? Ovo su najučestalije bakterije na novčanicama

Perete li ruke nakon što ste dirali novac? Ako to ne činite redovito, iznenadit ćete se kada pročitate ovaj članak


Novac je zaista prljav – u doslovnom smislu – i to nije neka novost. No, jeste li znali koje sve bakterije žive na novčanicama?

Znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku podvrgnuli su DNK analizi novčanice od jednog dolara te otkrili na njima 3000 sojeva bakterija.

Među najčešćim sojevima bakterija na novčanicama su one koje uzrokuju akne te bakterije koje izazivaju crijevne probleme, upalu pluća pa čak i otkazivanje bubrega. Na brojnim novčanicama nađena je i potencijalno smrtonosna MRSA.

No, znanstvenike je najviše iznenadilo kada su otkrili da mikrobi zapravo rastu na novčanicama i razmnožavaju se na njima.

Ovo su najučestalije bakterije na novčanicama:

1. Streptokok

Streptokok uzrokuje upalu grla, infekcije kože, infekciju urinarnog trakta pa čak i upalu pluća.

2. E. coli

Većina sorti E.coli je bezopasna, no ima i onih koje mogu dovesti do otkazivanja bubrega pa čak i do smrti. Najčešće će E.Coli uzrokovati proljev, povraćanje i dehidraciju.

3. Salmonela

Zahvaća crijeva i izaziva povraćanje i proljev koji mogu u kratkom vremenu dovesti do dehidraciej organizma te je potrebna liječnička pomoć. Ako se infekcija proširi izvan crijeva može biti opasna po život.

4. Zlatni stafilokok

Zlatni stafilokok je bakterija vrlo otporna na antibiotike. Uzrokuje kožne infekcije, upalu krajnika, sinusa i oka, ali i teške bolesti poput sepse, upale pluća, sindroma toksičnog šoka i meningitis.

5. MRSA

MRSA je zlatni stafilokok otporan na širok spektar antibiotika. Može uzrokovati odumiranje tkiva.

Stoga, uvijek nakon što ste dirali novac, ako ste u mogućnosti, operite ruke. Ako niste, vodite računa o tome da njima ne dirate lice i da ih ne stavljate u usta.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close