Zdravlje

Znate li koje pivo ima najmanje šećera?

Pivo je alkoholno piće koje se dobiva djelomičnim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog ili pšeničnog slada. Hmelj koji se dodaje pivu pruža mu gorak okus i karakterističan miris, dok kvasac pretvara šećer iz slada u alkohoI i ugljični dioksid.


Što se koristilo više kvasca u pivu, to u konačnom proizvodu ima manje šećera. Jedna britanska studija pokazala je da se u pola litre prosječnog lager piva nalazi oko pola žličice šećera, dok ale pivo ima duplo veći sadržaj šećera. Dakako, situacija varira ovisno o vrsti piva koji pijete, kao i i proizvođaču.

Pivo i ostala alkoholna pića imaju tendenciju snižavanja šećera u krvi ubrzo nakon i kroz slijedeća 24 sata od konzumacije, prema Američkom dijabetološkoj udruzi ADA. Hipoglikemija ili stanje niske razine šećera u krvi može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, zamagljen vid, pojačan otkucaje srca te slabost,’ upozorava nutricionistica Maja Maretić.

Iz istog razloga na unos piva trebaju paziti ljudi s dijabetesom, budući da ono ima visoki glikemijski indeks (GI) od 110, što je 10 do 20 jedinica više od glukoze, bijelog kruha ili ljepljive riže koji se inače smatraju neprimjerenim prehrambenim izborom za njih.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr


 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close