ZnanostVijestiTech

Znate li koja su područja u Hrvatskoj najugroženija od potresa?

Krešimir Kuka, dežurni seizmolog Seizmološkog zavoda, otkrio je koja su područja u Hrvatskoj najugroženija kada su u pitanju potresi.


“Najugroženiji su šire zagrebačko područje, šire riječko područje te južno Primorje sa širim dubrovačkim područjem. To je geološki i strukturno povezano sa sastavom zemlje ispod njezine površine, dakle s rasjedima, tektonski poremećajima i pomacima koji se dešavaju, a mi to ne vidimo”, kazao je Kuka u razgovoru za Novu TV.

Ne postoje predviđanja

Postoje li znaci prema kojima se potres može predvidjeti?

“Ne postoje takva predviđanja, pogotovo ne znanstveno utemeljena. U novije vrijeme istražuju se promjene nekih elektromagnetnih polja koja se mijenjaju prije potresa i ispuštanje nekih plinova čija se koncentracija mjeri. Pitanje je hoće li se ikada moći znanstveno, točno, predvidjeti neki potres. Može se reći gdje se može očekivati i kolike jačine, ali o vremenskoj komponenti ne može se govoriti”, izjavio je Kuka.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close