VijestiTurizam

Znate li koja je najstarija državna zastava na svijetu?

Dana 15. lipnja 1219. godine prema legendi nastala je najstarija državna zastava na svijetu koja je još uvijek u uporabi. To je danska zastava u obliku bijelog križa na crvenom polju.


Danci je nazivaju Dannebrog što znači dansko platno. Navedenog dana Danci su se borili u bitki kraj Lyndanissea protiv nadmoćnijih Estonaca. Već su bili gotovo svladani kad je danskom kralju Valdemaru II. pala u ruke, navodno s neba, crvena zastava s bijelim križem. On ju je zavitlao i poveo Dance u napad. Pobijedili su Estonce i zavladali tim krajem. Na mjestu bitke sagradili su dvorac.

Današnji glavni grad Estonije Tallinn dobio je ime po tom dvorcu. Naime, ime Tallinn dolazi od riječi Taani-linn, što znači danski dvorac. Od te pobjede zastava Dannebrog postala je službenom zastavom danskih kraljeva i danske države. Kralj Valdemar II. dobio je nadimak Pobjednik. U danskoj kulturi postoji do danas običaj da se ne smije dopustiti da Dannebrog dotakne zemlju, i to zato jer je zastava pala s neba. Isto tako, postoji praznovjerje da se smije isticati samo tijekom dana, a nikako tijekom noći.


 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: playbuzz

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close