VijestiZdravlje

Znate li koja je zemlja najzdravija na svijetu?

Istraživači su za Bloomberg ispitali ukupno zdravlje u 169 zemalja diljem svijeta. Analizirali su podatke Svjetske zdravstvene organizacije, Odjela za stanovništvo Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, uzimajući u obzir čimbenike vezane za način života – na primjer, uporaba duhana i pretilost te čimbenike iz okoliša kao što su sanitarije i pristup čistoj vodi, piše 24sata


Po njima je Španjolska zauzela prvo mjesto kao najzdravija država na svijetu s ocjenom zdravlja 92,75. Smatra se da je za to djelomično zaslužan i mediteranski način prehrane. Hrvatska se našla na nimalo laskavom 31. mjestu. Ono što tješi je detalj da napredujemo obzirom da smo 2017. godine bili 35.

Prema podacima koje su prikupili Ujedinjeni narodi, Španjolska ima najviši očekivani životni vijek među zemljama Europske unije, ali zaostaju za Japanom i Švicarskom kada se procjena radi na globalnoj razini.

Prema studiji koju je objavio Institut za zdravstvene metrike i procjenu zdravlja Sveučilišta u Washingtonu u listopadu 2018. godine, očekuje se da će Španjolska do 2040. godine imati najviši očekivani životni vijek na svijetu – prosječno 85,8 godina.

Tko je završio na zadnjem mjestu u tekstu objavljenom na Bloombergu nisu spomenuli.

Top 20 najzdravijih zemalja na svijetu:

1. Španjolska
2. Italija
3. Island
4. Japan
5. Švicarska
6. Švedska
7. Australija
8. Singapur
9. Norveška

10. Izrael
11. Luksemburg
12. Francuska
13. Austrija
14. Finska
15. Nizozemska
16. Kanada
17. Južna Koreja
18. Novi Zeland
19. Velika Britanija
20. Irska

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close