Scena

Znate li koja je pjesma najskuplja na svijetu?

Jeste li se ikada zapitali zašto pjesmu “Happy Birthday” u filmovima ne čujete češće? Razlog je ustvari vrlo jednostavan. Naime, ta je pjesma jednostavno previše skupa. Pjesma, koja je 1998. proglašena najprepoznatljivijom pjesmom na engleskom jeziku na svijetu, zaštićena je autorskim pravom, a njen vlasnik je Warner Music Group.


Naknada za korištenje je prilično velika, Warner Music Group godišnje na njoj zaradi oko 2 milijuna dolara. Ova se pjesma u filmovima zaista rijetko koristi, a kad se koristi onda scena bude namještena tako da je se prekine nekom drugom pjesmom, kako se ne bi morao platiti puni iznos, već samo manji dio za manji dio otpjevane pjesme.

No neki redatelji ipak su za nju bili spremni platiti astronomske cifre, jer su smatrali da je ona važna za film i jednostavno se u njemu mora pojaviti.

Tvrdi da je javno vlasništvo

Za dokumentarac “Hoop Dreams” redatelja Stevea Jamesa iz 1994. godine korištenje pjesme “Happy Birthday” koštalo je čak 5 tisuća dolara, a s obzirom da je ukupni budžet filma bio 700 tisuća dolara, toliko novca za jednu pjesmu zvuči dosta puno.

No nedavno je jedna redateljica na sudu u New Yorku podigla tužbu koja bi ovakve situacije mogla zauvijek promijeniti. Jennifer Nelson snima dokumentarac o pjesmi ‘Happy Birthday’ još od 2013. godine i logično ju je htjela ubaciti u film. No, znenadila se kad je čula da ona nije besplatna. Ako ju je htjela legalno korisititi, Warneru je trebala platiti 1.500 dolara.

Isteklo 1921. godine

Zbog toga je Nelson u lipnju 2013. podigla tužbu i od suda zatražila da pjesmu proglasi javnim vlasništvom. Odnosno, da se za njeno korištenje u bilo koju svrhu ne naplaćuje nikakva naknada. ‘Good Morning to You Productions Corp”, kompanija za koju Nelson radi, tvrdi:
“Nepobitni dokumentirani dokazi, neki još iz 1893. godine, pokazuju da je autorsko pravo na pjesmu ‘Happy Birthday to You’, ako ga je ikada uopće i bilo, isteklo otprilike 1921. godine.”

Također su objasnili da ako Warner i ima bilo kakvo autorsko pravo na ovu pjesmu, to je isključivo na klavirsku verziju pjesme iz 1935. godine. Navodno bi odluka trebala biti donesena već ovog ljeta. Naime, sud će odlučiti hoće li se autorskim pravom zaštititi samo klavirska verzija iz 1935. godine ili pjesma u cijelosti.


Tekst: telegram.hr

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close