VijestiScena

Znate li koji je hrvatski grad bio inspiracija za grad profesora Baltazara?

Profesor Baltazar je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine, a i danas se smatra najuspješnijim hrvatskim crtićem u svijetu. Ovu je seriju u Zagreb filmu snimala Zagrebačka škola crtanog filma, a njegov glavni lik s vremenom je postao prepoznatljivi simbol glavnog grada Lijepe Naše.


Unatoč tome, Zagreb nije bio glavna inspiracija za kreiranje Baltazar-grada. Hrvatski akademik, slikar, redatelj, scenograf i jedan osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Zlatko Bourek u razgovoru za Sušačku reviju otkrio je da je nadahnuće za ovo maštovito mjesto pronađeno na sasvim drugom mjestu.

‘Kad smo krenuli raditi Baltazara, ideja je bila smjestiti ga u neku urbanu sredinu i kad smo razmišljali što je sve bitno da jedan takav grad ima, nekako nam je odmah na pamet padala Rijeka.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close