VijestiScena

Znate li koji je hrvatski grad bio inspiracija za grad profesora Baltazara?

Profesor Baltazar je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine, a i danas se smatra najuspješnijim hrvatskim crtićem u svijetu. Ovu je seriju u Zagreb filmu snimala Zagrebačka škola crtanog filma, a njegov glavni lik s vremenom je postao prepoznatljivi simbol glavnog grada Lijepe Naše.


Unatoč tome, Zagreb nije bio glavna inspiracija za kreiranje Baltazar-grada. Hrvatski akademik, slikar, redatelj, scenograf i jedan osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Zlatko Bourek u razgovoru za Sušačku reviju otkrio je da je nadahnuće za ovo maštovito mjesto pronađeno na sasvim drugom mjestu.

‘Kad smo krenuli raditi Baltazara, ideja je bila smjestiti ga u neku urbanu sredinu i kad smo razmišljali što je sve bitno da jedan takav grad ima, nekako nam je odmah na pamet padala Rijeka.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close