Lifestyle

Znate li gdje su i kad izmjerene najviše visine snijega u Hrvatskoj?

Maksimalna visina snježnog pokrivača u Hrvatskoj od kada postoje mjerenja iznosi 322 cm, a izmjerena je 21. ožujka 2013. na Zavižanu, našoj najvišoj meteorološkoj postaji. Slijedi ga Gospić gdje je 16. veljače 1929. izmjereno 285 cm snijega.


Maksimalne visine snježnog pokrivača mjerene su od studenog do ožujka. Mjesec s daleko najviše izmjerenih maksimuma je veljača, a slijede ga siječanj, ožujak, prosinac i studeni.

Godine s najviše izmjerenih maksimuma pripadaju ovom zadnjem desetljeću i to su 2012., 2018. i 2013., a s kraja prošlog stoljeća ističu se još 1986. i 1993. Važno je imati na umu da je većima postaja počela raditi u drugoj polovici XX. stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja ističe se 1929. godina.

U tablici na kraju ovog teksta dane su vrijednosti maksimalne visine snježnog pokrivača za meteorološke postaje DHMZ-a te datumi kada su izmjerene. U tablici su navedene i godine od kada su započela mjerenja ovog parametra na pojedinoj postaji ili razdoblja u kojima su mjerenja obavljana. Postaje za koje niz mjerenja nije potpun označene su sa zvjezdicom.

Izvor: DHMZ

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: DHMZ | Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close