LifestyleTurizam

Znate li da je postojala “Drežnička županija”?

Povijest je učiteljica života – kažu stari Rimljani. Uči nas tako i kontinent Hrvatske. Jeste li znali da je područje oko Rakovice u prošlosti bilo zapravo pod upravom Drežničke županije? I da je tako bilo više od četiri stoljeća? Južni dio Karlovačke županije skriva mnoge tajne, ovo je jedna od njih.

Povijesna događanja na tom prostoru najviše su vezana za stalna ratovanja kako zbog granica, tako i obrane od prodora osvajača, zbog čega se ovaj prostor i nije razvijao kao trgovište ili naselje već je bio obrambena utvrda – posebice Drežnik Grad. Tu je bilo sjedište nekadašnje Drežničke županije koja se spominje u 11. stoljeću.

Gospodari Drežnik Grada bili su knezovi Nelipići, knezovi Gisingovi, knezovi Babonići i Šubići,, a od 1323. godine njime gospodare Frankopani. U njihovom vlasništvu ostao je do polovice 16. stoljeća. U vrijeme turskih osvajanja i provala Drežnik Grad je bio vrlo važno obrambeno uporište koje je puno puta osvajano, razrušeno i ponovo obnavljano.

1791. godine mirom u Svištovu potvrđena je pripadnost Drežnik Grada Habsburškoj kruni. Godine 1866. carski erar prodao je utvrdu Drežnik Grad nekom trgovcu koji je počeo rušiti zidine i prodavati materijal za građu. Hrvatski je Sabor 17.travnja 1917. godine aktom br.9.195 prepustio tvrđavu na čuvanje drežničkoj općini.croatia za članak

Općina Rakovica je pokrenula postupak zaštite i obnove Starog Grada. Napravljen je Projekt sanacije konstrukcije zidova i krovišta velikog unutarnjeg tornja, te ostataka gradskih obrambenih zidina. Za realizaciju projekta traže se sredstva, a krajnji cilj je revitalizacija Starog Grada u turističke svrhe.

Informacije o ovom prekrasnom dvorcu koji je bio i centar Drežničke županije, možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Općine Rakovica www.rakovica-touristinfo.hr!


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: TZ Općine Rakovica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close