Scena

Znanstveno-fantastični filmovi koji su predvidjeli budućnost

Znanstveno-fantastični filmovi su vrsta vremenskog stroja koji prikazuju bližu ili dalju budućnost. No njihovi scenariji nekad dođu toliko blizu istine, da se čovjek zapita jesu li oni neka vrsta proroka budućnosti.


Ljubitelji filma “Istjerivači duhova 2” nestrpljivo iščekuju ovogodišnje Valentinovo budući da je proročica u ovoj adrenalinskoj komediji iz 1989. godine, za 14. veljače 2016. prorekla smak svijeta. Iako je riječ o scenarističkom štosu koji nema nikakvog uporišta u stvarnosti te su šanse da se proricanje ostvari ravne nuli, podsjetili smo se da filmovi uistinu mogu igrati ulogu proricatelja budućnosti.

Putovanje u budućnost još uvijek nije tehnički moguće, ali zahvaljujući filmovima možemo uživati u otkrivanju svoje budućnosti. Upravo zato prisjetili smo se pet kultnih filmova koji su sa zapanjujućom točnošću predvidjeli budućnost, odnosno našu stvarnost.

1. Androidi u “Metropolisu”
Redatelj Fritz Lang je davne 1927. godine snimio ‘Metropolis’ u kojem ludi znanstvenik Rotwang stvara robota Mariju koja po svojim fizičkim karakteristikama nalikuje na ženu. Zanimljivo, o prvim androidima ili čovjekolikim robotima Isaac Asimov pisao je dva i pol desetljeća nakon spomenutog filma, a prvi takav robot – ASIMO –napravljen je tek 2000. godine.

2. Svemirsko putovanje u “Ženi na Mjesecu”
Još je slavni film Le Voyage dans la Lune (Put na Mjesec) redatelja Georgesa Meliesa iz 1902. godine progovarao o mogućnosti putovanja u svemir. No, Langova ‘Žena na Mjesecu’ iz 1929. iznijela je detalje koju su takav zapanjujući pothvat pretvorili u možebitnu stvarnost. Između ostalog, opisano je na prilično točan način lansiranje svemirske rakete.

Treba imati na umu da je film snimljen gotovo tri desetljeća prije lansiranja Sputnjika 1, prvog Zemljinog umjetnog satelita te dekadama prije objave o komercijalnim letovima u svemiru posredstvom privatnih tvrtki poput Virgin Galactica.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr


 

Foto: punkufer.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close