VijestiZdravlje

Znanstveno dokazani razlozi zašto je dobro imati sestru

 Sestre vam pomažu u razvijanju društvenih vještina, poput komunikacije, kompromisa i pregovora. Čak i ako bude nekih manjih sukoba među vama, to može isto biti dodatan poticaj za pozitivan razvoj čovjeka, kaže dr. Alex Jensen, profesor u Školi za obiteljski život na Sveučilištu Brigham Young, piše 24sata


Ovo su znanstveno dokazani razlozi zašto je dobro imati sestru:

Poticaj je mentalnom zdravlju

Studija objavljena u časopisu Journal of Family Psychology pokazala je da sestra može potaknuti vaše mentalno zdravlje i samopoštovanje. Istraživači sa Sveučilišta Brigham Young napominju kako sestre pomažu braći i sestrama da se ne osjećaju usamljeno, nepoželjno, krivima za nešto, da nisu strašljivi i ne postanu uobraženi.

Ono što znamo sugerira da sestre imaju ključnu ulogu u razvoju pozitivnog mentalnog zdravlja. A kasnije u životu, kada roditelja više ne bude, čine sve kako bi ostale u kontaktu s članovima obitelji”, kaže dr. Jensen koji je i autor istraživanja o odnosima s braćom i sestrama “Even sibling conflict, if it is minor, can promote healthy development” (Čak i sukob braće i sestara, ako je manji, može promicati zdrav razvoj).

Čini nas suosjećajnijima

Imati sestru pomaže nam da dajemo više od sebe, budemo ljubazniji prema drugima i suosjećajniji. Sestre utječu na to tako što promoviraju pozitivna društvena ponašanja, kao što su pokazivanje ljubavi i naklonosti.

“Čak i ako su ponekad u sukobu, sve dok osjećaju ljubav jedno prema drugome, pozitiva će pobijediti. Kada se braća i sestre posvađaju, prisiljeni su regulirati emocije, a ta vještina je itekako važna za daljnji život”, objašnjava Laura Padilla-Walker, profesorica na Sveučilištu Brigham Young.

Pomaže izoštriti međuljudske vještine

Sestra nas može puno naučiti o rješavanju sukoba, empatiji i brizi za druge. Ako imate stariju sestru, tada imate priliku naučiti kako se nositi sa teškim argumentima ili smiriti eskalirajuće situacije na koje ste nailazili u odnosu sa svojom sestrom. S druge strane, mlađi brat ili sestra koji su nesigurni u sebe i trebaju nekoga tko će ih voditi, starijima pomaže da budu bolji i suosjećajniji prema drugima.

 

Više na 24sata


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close